Dobry sen zaczyna się dużo wcześniej, niż gasimy światło. Zaczyna się przy kolacji. To, co zjemy wieczorem, potrafi zadecydować o tym, czy w nocy przewracamy się z boku na bok, czy też zasypiamy spokojnie i budzimy się wypoczęci. Idealna kolacja na sen powinna być lekka, ale sycąca, bogata w składniki wspierające produkcję melatoniny i serotoniny – hormonów, które regulują rytm dobowy. Dietetycznie rzecz ujmując, kluczem są węglowodany złożone, białko o wysokiej jakości, kwasy tłuszczowe omega-3 i minerały, takie jak magnez czy potas. Z kulinarnego punktu widzenia – ciepło, prostota i delikatność smaku.
Co jeść na dobry sen?
Wieczorem lepiej unikać potraw ciężkich, smażonych, z dużą ilością tłuszczu i ostrych przypraw. Takie jedzenie pobudza żołądek, przyspiesza tętno i utrudnia zasypianie. Złym pomysłem są też słodycze – cukier daje chwilowy zastrzyk energii, po którym następuje spadek, co często kończy się niespokojnym snem. Dobrym nawykiem jest zjedzenie kolacji najpóźniej dwie godziny przed snem i wypicie po niej kubka ciepłej herbaty z melisy, rumianku albo lipy.
Nie chodzi o żadne skomplikowane dania – kluczem jest prostota. Ciepła kolacja o delikatnym smaku działa jak sygnał: „można zwolnić”. Wiele osób zauważa, że po miseczce kaszy z mlekiem roślinnym czy zupie krem czują przyjemne ciepło i senność. To nie magia, tylko reakcja organizmu na jedzenie, które nie obciąża, ale koi.
Jak zrobić kaszę jaglaną z bananem?
Przepis jest bardzo prosty, ale dobrze pamiętać o jednym szczególe: kaszę jaglaną przed gotowaniem należy sparzyć, czyli przelać gorącą wodą. Dzięki temu straci goryczkę. Potem już wystarczy ugotować ją w delikatnym mleku roślinnym (wybierz mleko niesłodzone, aby nie dokładać sobie cukru do potrawy).
Przepis: Kasza jaglana z bananem
Pyszny pomysł na słodką kaszę na ciepło.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 306 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego (niesłodzonego)
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę przepłucz gorącą wodą, by pozbyć się goryczki, następnie ugotuj w mleku migdałowym na małym ogniu przez około 15 minut, aż stanie się miękka i kremowa.
- Szykowanie daniaDodaj pokrojonego banana, miód i cynamon, wymieszaj i zostaw na chwilę pod przykryciem. Posyp migdałami tuż przed podaniem.
Czytaj też:
Żadna zupa nie wzmacnia tak odporności. Jesienią robię ją najczęściej, a sekretem są dwa składnikiCzytaj też:
Ten przekładaniec to legenda w mojej rodzinie. Mama miała na niego wyłączność i każdy chciał poznać przepis
