Kiedy rodzina ma ochotę na pożywną kolację, robię ten omlet. Warzywa dodają mu smaku

Kiedy rodzina ma ochotę na pożywną kolację, robię ten omlet. Warzywa dodają mu smaku

Dodano: 
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami Źródło: Shutterstock / Nabaraj Regmi
Jeśli nie chcecie jeść kanapek na kolację, możecie szybko przygotować smaczny omlet. Dzięki dodatkowi warzyw jest smaczny, pożywny i bardzo zdrowy. Moja rodzina za nim przepada.

Omlet to potrawa, która sprawdzi się o każdej porze dnia. Można go podać na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Jest niezwykle pożywny, bo jego podstawą są jajka. Dzięki temu też szybko się go robi. Jajka nie potrzebują bowiem zbyt dużo czasu, by się ścięły. Można go wzbogacić różnymi składnikami, które podniosą jego wartość odżywczą.

Jakie warzywa warto dodać do omletu?

Do omletu można dodać różne warzywa. Dobrze sprawdzą się m.in.: papryka, cukinia, bakłażan, por. Jeśli jednak chcecie, by danie szybko się dało przygotować, postawcie na delikatne warzywa, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Dobrze sprawdzą się np.: pomidory, szpinak, czosnek, cebula.

Jak zrobić szybki omlet z warzywami?

Szybki omlet z warzywami można zrobić na dwa sposoby. Pokrojone warzywa można najpierw podsmażyć na patelni, a potem zalać masą jajeczną i całość usmażyć. Taki omlet można smażyć tylko z jednej strony. Drugi sposób przewiduje dodanie pokrojonych warzyw do masy jajecznej i wylanie całości na gorącą patelnię. Dzięki temu warzywa są równomiernie rozprowadzone w całym omlecie. Ten omlet zwykle smaży się z dwóch stron, czyli gdy usmaży się od spodu, trzeba go odwrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Przepis: Omlet z warzywami

Pożywny omlet z dodatkiem pomidora i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
270

Składniki

  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju lub masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyPomidor umyj, pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Wymieszaj z pomidorem i szczypiorkiem.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej tłuszcz. Wylej masę jajeczno-warzywną i smaż omlet, aż z wierzchu zacznie się ścinać. Wtedy przy pomocy talerza odwróć go na drugą stronę i dosmaż.

Wskazówka: Omlet z warzywami możecie też wzbogacić pokrojoną w paski szynką albo startym, żółtym serem. To proste danie zyska na smaku i wartości odżywczej.

Jak zrobić omlet w piekarniku?

Bardziej dietetyczną wersję omletu można przygotować w piekarniku. Masę najlepiej jest wtedy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu gotowy omlet łatwo będzie wyjąć z formy. Można też upiec omlet wylany na żeliwną patelnię. Pieczenie omleta zajmuje jednak nieco więcej czasu, niż jego smażenie.

Czytaj też:
Ta sałatka z kurczakiem to hit w moim domu. Jest pożywna, łatwa do zrobienia, idealna na kolację
Czytaj też:
Wieczorem robię ten koktajl zamiast kolacji. Ten prosty przepis na płaski brzuch działa