Najpopularniejsze i najszybsze placki to, te robione ze składników podobnych do naleśników. Dominuje w nich mąka, mają też dodatek jajek i mleka. Wystarczy jednak zastąpić mąkę kaszą, a potrawa zyska na wartości odżywczej. Takie placki będą miały doskonały smak i ciekawą strukturę.
Z jakiej kaszy można zrobić placki?
Placki da się przygotować praktycznie z każdej kaszy. Ważne tylko by była dobrze ugotowana i kleista. Można więc sięgnąć po:
- Kaszę jęczmienną, która idealnie nadaje się na wytrawne placki, podane np. z warzywami.
- Kaszę gryczaną – ma wyrazisty smak i również nadaje się na wytrawne placki, które można podać z warzywami lub serem.
- Kaszę kukurydzianą – placki z jej dodatkiem mają chrupiącą powierzchnię i świetnie pasują do sosów.
- Kaszę jaglaną – jest delikatna, lekko orzechowa w smaku. Harmonizuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi.
- Kasza manna – na jej bazie da się przygotować miękkie placuszki, które najlepiej smakują podane na słodko.
Jak zrobić pożywne placki z kaszy jaglanej?
Na placki chętnie wybieram kaszę jaglaną, bo potrawa ma delikatny smak i można ją podać w zależności od preferencji – na słodko lub wytrawnie. Kaszę trzeba najpierw ugotować, by zrobiła się miękka i lekko kleista. Po wystudzeniu miesza się ją jajkami i pozostałymi składnikami. Powstałą masę nabiera się łyżką i smaży na patelni, aż placki zrobią się rumiane.
Przepis: Placki z kaszy jaglanej
Sycące, zdrowe placki z kaszy jaglanej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 200 g)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Umieść ją w garnku, zalej 2 szklankami wody, gotuj ok. 15 minut, aż będzie miękka. Wystudź ją.
- Przygotowanie masyDo ugotowanej kaszy dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, więc w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
- SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj łyżką porcje masy i smaż na złoty kolor z obu stron.
Wskazówka: Placki z kaszy jaglanej można też upiec. Wystarczy im 20 minut pieczenia (po 10 minut z każdej strony) w 200 stopniach Celsjusza.
Jak podać placki z kaszy jaglanej?
Placki z kaszy jaglanej najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Można je podać na słodko np. z jogurtem i owocami, musem jabłkowym, posmarowane dżemem czy polane miodem. W wytrawnej wersji dobrze smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, pomidorowym czy gulaszem.
Czytaj też:
Placki z cukinii robię zupełnie inaczej niż ziemniaczane. Wychodzą miękkie i puszysteCzytaj też:
Do ciasta na placki ziemniaczane dodałam aksamitny składnik. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego