Pyszne placki szykuję ze zdrowej kaszy. Są sycące, doskonałe na słodko i wytrawnie

Pyszne placki szykuję ze zdrowej kaszy. Są sycące, doskonałe na słodko i wytrawnie

Dodano: 
Placki z kaszy jaglanej
Placki z kaszy jaglanej Źródło: Shutterstock / minadezhda
Placki to tani, szybki sposób na sycący posiłek. Ja zwracam też uwagę na to, by była to potrawa wartościowa, czyli obfitowała w składniki odżywcze. Dlatego nie robię typowych placków z mąki, lecz sięgam po niezwykle zdrową kaszę. Moja rodzina zajada je ze smakiem.

Najpopularniejsze i najszybsze placki to, te robione ze składników podobnych do naleśników. Dominuje w nich mąka, mają też dodatek jajek i mleka. Wystarczy jednak zastąpić mąkę kaszą, a potrawa zyska na wartości odżywczej. Takie placki będą miały doskonały smak i ciekawą strukturę.

Z jakiej kaszy można zrobić placki?

Placki da się przygotować praktycznie z każdej kaszy. Ważne tylko by była dobrze ugotowana i kleista. Można więc sięgnąć po:

  • Kaszę jęczmienną, która idealnie nadaje się na wytrawne placki, podane np. z warzywami.
  • Kaszę gryczaną – ma wyrazisty smak i również nadaje się na wytrawne placki, które można podać z warzywami lub serem.
  • Kaszę kukurydzianą – placki z jej dodatkiem mają chrupiącą powierzchnię i świetnie pasują do sosów.
  • Kaszę jaglaną – jest delikatna, lekko orzechowa w smaku. Harmonizuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi.
  • Kasza manna – na jej bazie da się przygotować miękkie placuszki, które najlepiej smakują podane na słodko.

Jak zrobić pożywne placki z kaszy jaglanej?

Na placki chętnie wybieram kaszę jaglaną, bo potrawa ma delikatny smak i można ją podać w zależności od preferencji – na słodko lub wytrawnie. Kaszę trzeba najpierw ugotować, by zrobiła się miękka i lekko kleista. Po wystudzeniu miesza się ją jajkami i pozostałymi składnikami. Powstałą masę nabiera się łyżką i smaży na patelni, aż placki zrobią się rumiane.

Przepis: Placki z kaszy jaglanej

Sycące, zdrowe placki z kaszy jaglanej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 200 g)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyKaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Umieść ją w garnku, zalej 2 szklankami wody, gotuj ok. 15 minut, aż będzie miękka. Wystudź ją.
  2. Przygotowanie masyDo ugotowanej kaszy dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, więc w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj łyżką porcje masy i smaż na złoty kolor z obu stron.

Wskazówka: Placki z kaszy jaglanej można też upiec. Wystarczy im 20 minut pieczenia (po 10 minut z każdej strony) w 200 stopniach Celsjusza.

Jak podać placki z kaszy jaglanej?

Placki z kaszy jaglanej najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Można je podać na słodko np. z jogurtem i owocami, musem jabłkowym, posmarowane dżemem czy polane miodem. W wytrawnej wersji dobrze smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, pomidorowym czy gulaszem.

Czytaj też:
Placki z cukinii robię zupełnie inaczej niż ziemniaczane. Wychodzą miękkie i puszyste
Czytaj też:
Do ciasta na placki ziemniaczane dodałam aksamitny składnik. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego