W ciepłe dni lubię lekkie, smaczne potrawy, które da się szybko przygotować. Jedną z nich serwuję na kolację. To pasta z tuńczyka z puszki. Przyrządza się ją naprawdę szybko, a potem wystarczy tylko posmarować nią pieczywo. Taki posiłek cała rodzina zjada z przyjemnością.
Co warto dodać do pasty z tuńczyka?
Pastę z tuńczyka można przygotować na kilka sposobów, ale ja mam swoje dwa ulubione. Jeden polega na dodaniu do niej ugotowanych na twardo, rozdrobnionych jajek, w drugim łączę odsączoną rybę z twarogiem. Oba sposoby sprawiają, że pasta jest jeszcze bardziej pożywna i szybko robi się jej naprawdę dużo. Poza tymi dwoma produktami pastę z tuńczyka wzbogacam też wyrazistymi składnikami. Są to np.: cebula, kapary, oliwki, suszone pomidory, zielenina.
Jak zrobić wyrazistą pastę z tuńczyka?
Latem wyrazistą pastę z tuńczyka robię zwykle z dodatkiem twarożku kanapkowego. Dorzucam też do niej wyrazisty składnik, który „pożyczyłam” z kuchni gorących krajów. To papryczka chili, która działa rozgrzewająco, ale też powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu upał znosi się o wiele lepiej. Oczywiście nie przesadzam z jej ilością, ale wprowadza do pasty przyjemną, pikantną nutę.
Przepis: Wyrazista pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka z dodatkiem twarożku i chili
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 100 g kremowego serka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mały kawałek papryczki chili
- świeży koperek lub pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówTuńczyk z puszki lekko odsącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z kremowym serkiem i majonezem.
- Doprawianie pastyDo pasty dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i trochę soku z cytryny, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz ją posypać lub wymieszać z posiekaną zieleniną.
Jak podać pastę z tuńczyka?
Pastę z tuńczyka na kolację podaję zwykle na kromkach świeżego, pełnoziarnistego chleba. Dobrze też jednak będzie smakować na podpieczonym pieczywie tostowym czy grzankach z bułki. Pasta ta dobrze sprawdzi się również na przekąskę. Wtedy można ją podać np. na krakersach, w łódeczkach z ogórka czy w miseczkach z pomidora. Elegancką dekoracją do takich miniprzekąsek będzie kawałek plasterka cytryny, oliwka zielona lub czarna, listek świeżego koperku czy natki pietruszki.
Czytaj też:
Awokado w 5 minut zamieniam w pyszną pastę. To najzdrowsze smarowidło do pieczywaCzytaj też:
Karmazynowa pasta pomidorowa, do której wracam od lat. Zrobisz ją w 25 minut