Racuchy z jabłkami są niewątpliwie najpopularniejsze wśród wszystkich racuchów. Dlaczego? Myślę, że powodów jest kilka. Po pierwsze jabłka to owoce dostępne przez cały rok, po drugie są dosyć tanie, a po trzecie ich smak i konsystencja doskonale harmonizują z chrupiącym ciastem racuchów. Ich smak, aromat i wilgotność nie mają sobie równych.
Jakie jabłka są najlepsze do racuchów?
Do racuchów najlepiej nadają się jabłka, które są lekko kwaśne, soczyste i zwięzłe. Dodadzą one potrawie słodko-kwaśnego smaku i przyjemnej wilgotności. Jeśli chodzi o odmiany, to tu warto wymienić: szarą renetę, antonówkę, boskoop czy letnie papierówki. Lepiej zaś unikać jabłek bardzo słodkich typu gala czy delikates, które po usmażeniu racuchów będą miały mdły smak.
Jak zrobić słodko-kwaśne racuchy z jabłkami?
Moje ulubione racuchy, które do dziś wspominam z nostalgią, to te robione lata temu przez mojego dziadka. Dorzucał do nich papierówki, które może nie były zbyt okazałe, ale usmażone w cieście smakowały wyśmienicie. Ja najbardziej lubiłam, jak dziadek kroił owoce na spore kawałki, tak by były wyczuwalne w gotowych racuchach. Słodko-kwaśny smak tej potrawy to też zasługa maślanki, którą zwykle dziadek dodawał do ciasta.
Przepis: Racuchy z papierówkami
Słodko-kwaśne racuchy według przepisu mojego dziadka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 445 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1 łyżka cukru
- 5-6 papierówek lub 2-3 większe jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder lub miód
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj jajka z maślanką, cukrem i szczyptą soli. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj na gładkie ciasto. Jabłka obierz, pokrój w sporą kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż racuchy po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Racuchy zdejmij z patelni, podawaj oprószone cukrem pudrem lub polane miodem.
Wskazówka: By racuchy wyszły chrupiące, trzeba je smażyć na sporej ilości oleju. Po zdjęciu z patelni warto je osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać racuchy z jabłkami?
Racuchy z dodatkiem kwaskowych jabłek mają orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. By go przełamać, najlepiej podać racuchy ze słodkim dodatkiem. Można je więc oprószyć cukrem pudrem, polać miodem lub posmarować dżemem albo konfiturą. Dobrze też będą smakować z twarożkiem waniliowym, bitą śmietaną czy lodami waniliowymi albo śmietankowymi.
Czytaj też:
Dzięki serkowi wiejskiemu te racuchy są bardzo pożywne. Puszystości dodaję im w ciekawy sposóbCzytaj też:
Te racuchy robię na delikatnym serku. Są chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku