Te racuchy robię na delikatnym serku. Są chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku

Te racuchy robię na delikatnym serku. Są chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku

Dodano: 
Racuchy z borówkami
Racuchy z borówkami Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Racuchy to zawsze dobry pomysł na pożywny posiłek. Można je przygotować raz-dwa i z tanich składników, a wszystkim smakują. O tej porze roku nie dodaję do nich jabłek, tylko sięgam po owoce sezonowe. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.

Gdy nie mam pomysłu na obiad czy kolację, często smażę racuchy. Robię je prosto i szybko, a całej rodzinie smakują. By były jeszcze lepsze, tym razem przygotowałam je na serku. Dzięki temu wyszły wilgotne i pożywne, a dodatek borówek sprawił, że nabrały lekkości i orzeźwiającego smaku.

Jaki serek dodać do racuchów?

Racuchy zwykle robi się z mąki, jajek i mleka. Ja dodaję do nich też często serek, bo dzięki temu robią się smaczniejsze i wartościowsze. Może to być twaróg zwykły lub sernikowy, a także kanapkowy. Ja jednak najczęściej wybieram ricottę, bo jest zwarta, a jednocześnie delikatna. Można też sięgnąć po twarożek ziarnisty, tylko wcześniej trzeba go odsączyć z nadmiaru śmietanki.

Jak zrobić racuchy z serkiem i borówkami?

Przygotowanie racuchów z serkiem i borówkami jest naprawdę szybkie. Do miski wystarczy wsypać mąkę i trochę proszku do pieczenia, dodać jajka, ricottę i tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto. Na koniec łączę je z umytymi i osączonym borówkami. Racuchy smażę na sporej ilości oleju, bo wtedy wychodzą puszyste i chrupiące.

Przepis: Racuchy z borówkami

Wilgotne i chrupiące racuchy na serku ricotta z dodatkiem borówek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka świeżych borówek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj ricottę, jajka, cukier i mleko. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Połącz je z borówkami.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta. Racuchy smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać racuchy z serkiem i borówkami?

Racuchy z borówkami moja rodzina najbardziej lubi w najprostszej wersji, a więc posypane jedynie cukrem pudrem. Cukier puder można dodatkowo wymieszać z cukrem wanilinowym, by potrawa miała pełniejszy smak. Jeśli lubicie, możecie też polać racuchy roztopioną czekoladą, miodem, syropem klonowym czy słodką śmietanką.

Czytaj też:
W puszystych racuchach zatop soczyste owoce. Pomysł na genialne placuszki na słodko
Czytaj też:
Z maślanki i wiosennego przysmaku robię puszyste racuchy. Są lepsze od tych z jabłkami