Gdy nie mam pomysłu na obiad czy kolację, często smażę racuchy. Robię je prosto i szybko, a całej rodzinie smakują. By były jeszcze lepsze, tym razem przygotowałam je na serku. Dzięki temu wyszły wilgotne i pożywne, a dodatek borówek sprawił, że nabrały lekkości i orzeźwiającego smaku.
Jaki serek dodać do racuchów?
Racuchy zwykle robi się z mąki, jajek i mleka. Ja dodaję do nich też często serek, bo dzięki temu robią się smaczniejsze i wartościowsze. Może to być twaróg zwykły lub sernikowy, a także kanapkowy. Ja jednak najczęściej wybieram ricottę, bo jest zwarta, a jednocześnie delikatna. Można też sięgnąć po twarożek ziarnisty, tylko wcześniej trzeba go odsączyć z nadmiaru śmietanki.
Jak zrobić racuchy z serkiem i borówkami?
Przygotowanie racuchów z serkiem i borówkami jest naprawdę szybkie. Do miski wystarczy wsypać mąkę i trochę proszku do pieczenia, dodać jajka, ricottę i tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto. Na koniec łączę je z umytymi i osączonym borówkami. Racuchy smażę na sporej ilości oleju, bo wtedy wychodzą puszyste i chrupiące.
Przepis: Racuchy z borówkami
Wilgotne i chrupiące racuchy na serku ricotta z dodatkiem borówek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka świeżych borówek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj ricottę, jajka, cukier i mleko. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Połącz je z borówkami.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta. Racuchy smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać racuchy z serkiem i borówkami?
Racuchy z borówkami moja rodzina najbardziej lubi w najprostszej wersji, a więc posypane jedynie cukrem pudrem. Cukier puder można dodatkowo wymieszać z cukrem wanilinowym, by potrawa miała pełniejszy smak. Jeśli lubicie, możecie też polać racuchy roztopioną czekoladą, miodem, syropem klonowym czy słodką śmietanką.
Czytaj też:
W puszystych racuchach zatop soczyste owoce. Pomysł na genialne placuszki na słodkoCzytaj też:
Z maślanki i wiosennego przysmaku robię puszyste racuchy. Są lepsze od tych z jabłkami