Te wytrawne naleśniki smakują, jak marzenie. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe

Te wytrawne naleśniki smakują, jak marzenie. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe

Dodano: 
Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśniki Źródło: Shutterstock / Monkey Business Images
W ciągu tygodnia to kolacja jest w moim domu najatrakcyjniejszym posiłkiem. Mam sporo czasu na jej przygotowanie, więc staram się wymyślić coś smacznego. Ostatnio przyrządziłam wytrawne naleśniki, którymi cała rodzina się zachwyciła.

Ja i moja rodzina uwielbiamy naleśniki w każdej postaci. Oni za smak, ja też za to, że robi się je szybko i z prostych składników. Dużą zaletą tych cienkich placków jest fakt, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie bowiem smakują z farszem słodkim i wytrawnym, zapiekane i smażone. Tym razem proponuję pożywne naleśniki, które doskonale sprawdzą się na kolację.

Pomysły na wytrawne naleśniki

Wytrawne naleśniki to świetny pomysł na obiad lub kolację. Można je przygotować z mniej lub bardziej pożywnym farszem. Jeśli nie chcecie by były zbyt sycące, nadziejcie je np. duszonym szpinakiem wymieszanym z twarogiem czy pomidorem i rukolą. Pożywniejsze naleśniki nadziejcie farszem z dodatkiem mięsa, wędliny czy sera. Składniki te zawierają sporo białka i tłuszczu, które doskonale sycą. Możecie więc zrobić prosty farsz z szynki i żółtego sera, z mielonego mięsa i warzyw albo z wędzonego boczku i szpinaku lub pieczarek.

Jak zrobić naleśniki z pieczarkami, szynką i serem?

W farszu do tych wytrawnych naleśników postanowiłam połączyć ulubione składniki mojej rodziny. Są to: pieczarki, boczek i żółty ser. Z tej kompozycji powstało przepyszne nadzienie do delikatnych placków. Po ich napełnieniu i złożeniu całość wyglądała apetycznie i doskonale smakowała.

Przepis: Wytrawne naleśniki

Pożywne naleśniki z wytrawnym farszem z pieczarek, szynki i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik, przykryj talerzem.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar płynu. Dodaj pokrojoną szynkę, chwilę ją podsmaż. Dodaj starty ser i śmietanę, podgrzej, by ser się roztopił. Farsz dopraw, wymieszaj z posiekaną natką.
  3. Składanie i podgrzewaniePrzygotowany farsz nałóż na naleśniki, złóż je np. na cztery. Ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Podawaj póki gorące.

Jak podać wytrawne naleśniki?

Wytrawne naleśniki po nadzianiu i złożeniu można podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Dzięki temu naleśniki i farsz połączą się w jedną całość i będą miały wyrównaną temperaturę. Do potrawy warto podać lekką surówkę lub sałatę z dodatkami. Potrawa zyska wtedy na smaku, wartości odżywczej i wyglądzie.

Czytaj też:
30 minut i masz kolacyjny hit! Te placki z serem i kiełbasą to prawdziwa uczta
Czytaj też:
Ta pyszna, grecka przekąska jest świetna na kolację. To kanapka idealna