Jak powinny wyglądać i smakować placki? Ich wnętrze powinno być wilgotne i miękkie, zaś wierzch przyjemnie chrupiący. Na te wyróżniki duży wpływ mają składniki ciasta i sposób jego smażenia. Zwykle podstawą klasycznych placków są: mąka, jajka, mleko i środek spulchniający. Ja jednak ulepszam nieco ten skład i zamiast mąki, sięgam po popularną, delikatną kaszę.
Wartość odżywcza kaszy manny
Kasza manna otrzymywana jest z pszenicy, podobnie zresztą, jak najpopularniejsza mąka. Fakt jednak, że jest grubsza i mniej przetworzona sprawia, że zawiera więcej składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych, np. magnezu. Ma też niższy indeks glikemiczny niż biała mąka, więc nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i na dłużej daje uczucie sytości.
Jak zrobić placki z kaszy manny?
By przygotować placki z kaszy manny, kaszy wcale nie musicie gotować. Jest ona na tyle drobna i delikatna, że dość szybko napęcznieje zalana płynem. Gdy zamieni się w dość gęstą papkę, wystarczy ją wymieszać z jajkiem, proszkiem do pieczenia i odrobiną cukru. Smażąc placki z kaszy manny należy to robić na rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu placki wchłoną mniej oleju i będą bardziej chrupiące.
Przepis: Placki z kaszy manny
Pożywne placki z kaszy manny idealne na przekąskę lub kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kaszyKaszę mannę wsyp do miski, zalej mlekiem. Wymieszaj, odstaw na 15-20 minut, by kasza napęczniała.
- Przygotowanie ciastaDo napęczniałej kaszy dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj jednolitą masę, jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać placki z kaszy manny?
Placki z kaszy manny najlepiej smakują podane na ciepło. Najlepszymi słodkimi dodatkami są np.: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny, owoce. Placki te można też zaserwować ze słonymi dodatkami, np. ze startym żółtym serem i warzywami.
Czytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbowaćCzytaj też:
Te pankejki zaskoczą wszystkich. Dwa dodatki wynoszą zwykłe placki na inny poziom