Do ciasta nie dodaję mąki, tylko wartościowszy produkt. Placki wychodzą pyszne i pożywne

Do ciasta nie dodaję mąki, tylko wartościowszy produkt. Placki wychodzą pyszne i pożywne

Dodano: 
Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Gdy macie ochotę na smaczną, prostą kolację lub przekąskę, możecie usmażyć placki. Jednak nie takie zwykłe, z mąki, a z pożywniejszego składnika. Nie ma przy nich dużo pracy, a potrawa wychodzi wilgotna w środku i chrupiąca z wierzchu.

Jak powinny wyglądać i smakować placki? Ich wnętrze powinno być wilgotne i miękkie, zaś wierzch przyjemnie chrupiący. Na te wyróżniki duży wpływ mają składniki ciasta i sposób jego smażenia. Zwykle podstawą klasycznych placków są: mąka, jajka, mleko i środek spulchniający. Ja jednak ulepszam nieco ten skład i zamiast mąki, sięgam po popularną, delikatną kaszę.

Wartość odżywcza kaszy manny

Kasza manna otrzymywana jest z pszenicy, podobnie zresztą, jak najpopularniejsza mąka. Fakt jednak, że jest grubsza i mniej przetworzona sprawia, że zawiera więcej składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych, np. magnezu. Ma też niższy indeks glikemiczny niż biała mąka, więc nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i na dłużej daje uczucie sytości.

Jak zrobić placki z kaszy manny?

By przygotować placki z kaszy manny, kaszy wcale nie musicie gotować. Jest ona na tyle drobna i delikatna, że dość szybko napęcznieje zalana płynem. Gdy zamieni się w dość gęstą papkę, wystarczy ją wymieszać z jajkiem, proszkiem do pieczenia i odrobiną cukru. Smażąc placki z kaszy manny należy to robić na rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu placki wchłoną mniej oleju i będą bardziej chrupiące.

Przepis: Placki z kaszy manny

Pożywne placki z kaszy manny idealne na przekąskę lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kaszyKaszę mannę wsyp do miski, zalej mlekiem. Wymieszaj, odstaw na 15-20 minut, by kasza napęczniała.
  2. Przygotowanie ciastaDo napęczniałej kaszy dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj jednolitą masę, jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać placki z kaszy manny?

Placki z kaszy manny najlepiej smakują podane na ciepło. Najlepszymi słodkimi dodatkami są np.: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny, owoce. Placki te można też zaserwować ze słonymi dodatkami, np. ze startym żółtym serem i warzywami.

Czytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować
Czytaj też:
Te pankejki zaskoczą wszystkich. Dwa dodatki wynoszą zwykłe placki na inny poziom