Tę kolację na ciepło robię ekspresowo z prostych składników. Rodzina nie może się nachwalić

Tę kolację na ciepło robię ekspresowo z prostych składników. Rodzina nie może się nachwalić

Dodano: 
Zapiekanka chlebowa
Zapiekanka chlebowa Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Moja rodzina bardzo lubi kolacje na ciepło. Dlatego co i raz wymyślam jakąś nową potrawę. Ostatnio przygotowałam zapiekankę chlebową, która okazałą się strzałem w dziesiątkę. A zrobiłam ją z prostych składników.

Zapiekanki to proste potrawy, które potrafią zachwycić smakiem. Zazwyczaj mało przy nich pracy i można je skomponować w niewyszukanych składników. Po zapieczeniu całość smakuje doskonale. Tak też jest z moją zapiekanką chlebową, którą wymyśliłam na poczekaniu. Dorzuciłam do niej tylko kilka aromatycznych składników, a wyszła przepyszna.

Jaki chleb jest najlepszy na zapiekankę?

Do zapiekania najlepiej przeznaczyć lekkie pieczywo, o delikatniej strukturze. Dobrze nawet, gdy jest lekko czerstwe, bo zostanie odświeżone po zalaniu masą jajeczną. Można więc sięgnąć po chleb typu włoskiego, np. ciabattę, kajzerki czy lekkie pieczywo pełnoziarniste albo z dodatkiem nasion i ziaren zbóż. Dobrym wyborem będzie też pełnoziarniste pieczywo tostowe.

Jak zrobić zapiekankę chlebową z pomidorami i fetą?

Przygotowanie zapiekanki chlebowej jest proste i nie zajmie wam dużo czasu. Pieczywo wystarczy tylko pokroić na kawałki, a gdy jest zbyt miękkie, nieco je podsuszyć. Potem należy je zalać masą jajeczną, obłożyć ulubionymi składnikami i wstawić do piekarnika. Po zapieczeniu wierzch zapiekanki będzie chrupiący, a środek przyjemnie miękki.

Przepis: Zapiekanka chlebowa

Aromatyczna zapiekanka chlebowa z pomidorkami i serem feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 kromek chleba (najlepiej czerstwego, np. bagietka, ciabatta)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 200 g sera feta
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia lub oregano
  • sól, pieprz
  • 50 g startego parmezanu lub żółtego sera
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie chlebaPokrój chleb na kostki o wielkości ok. 2-3 cm. Jeśli chleb jest świeży, możesz go lekko podpiec w piekarniku przez 5 minut w 180 stopniach Celsjusza, aby zyskał chrupkość. Przełóż chleb do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania.
  2. Przygotowanie masy jajecznejW misce roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem i oregano (lub bazylią). Dodaj pokruszoną fetę i przekrojone na pół pomidorki, delikatnie wymieszaj.
  3. Zapiekanie potrawyWlej przygotowaną masę jajeczno-serową na kawałki chleba. Posyp startym serem. Piecz 20-25 minut w 180 stopni Celsjusza, aż jajka się zetną, a zapiekanka będzie złocista i lekko chrupiąca z wierzchu. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Jakie inne składniki pasują do zapiekanki chlebowej?

Oprócz fety i pomidorków do zapiekanki chlebowej można też użyć innych składników. Dobrze sprawdzą się także inne sery, również twarogowe. Można więc sięgnąć po mozzarellę, camembert, ser z niebieską pleśnią lub starty ser żółty. Jeśli chodzi o warzywa, warto sięgnąć po pomidory suszone, cukinię, paprykę, bakłażan, oliwki czy czosnek. Składniki te wyjątkowo dobrze komponują się z pieczywem i serem.

Czytaj też:
Prosta zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułu zaskoczy smakiem. Zrób ją w 45 minut i zachwyć wszystkich
Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu