Placki potrafią być bardzo pożywne. Trzeba tylko przygotować je z odpowiednich składników. Dzięki temu dostarczą nam nie tylko energii, ale też składników odżywczych. Moim ostatnim odkryciem są placki, których podstawą jest gotowany brokuł. By rozdrobnione warzywo dobrze się połączyło, dodaję też mąkę i jajka. Oprócz tych składników, wsypuję również sycący produkt, który nadaje plackom przyjemnej konsystencji.
Jak przygotować brokuł do placków?
Brokuł przeznaczony na placki warto wcześniej ugotować. Prawdę mówiąc, często robię te placki, gdy z obiadu zostanie mi trochę ugotowanego brokułu. Jednak oczywiście warzywo to można ugotować specjalnie z przeznaczeniem na placki. Jak to zrobić? Warzywo należy opłukać i podzielić na różyczki, a potem wrzucić na lekko osolony wrzątek. Warzywo gotuje się bez przykrycia, by mógł z niego ulecieć charakterystyczny zapach.
Brokułu nie należy gotować zbyt długo, a jedynie do momentu, aż zacznie mięknąć, czyli dosłownie 3-4 minuty. Potem warzywo należy odcedzić, można też przelać je na sito i przelać zimą wodą. Po osączeniu różyczki brokułu trzeba pokroić na mniejsze kawałki.
Jak zrobić placki z brokułu i mozzarelli?
Placki z brokułu i mozzarelli nie tylko są pożywne, ale też bardzo smaczne. Warzywo dodaje plackom chrupkości, a starty ser przyjemnej, lekko ciągnącej konsystencji. By w cieście nie powstały grudki, przygotowanie placków należy zacząć właśnie od niego. Czyli w pierwszej kolejności mieszamy mąkę, jajka i mleko, tak by powstało gęste ciasto. Nie powinno być go zbyt dużo, a jedynie tyle, by połączyło kawałki warzywa. Do gładkiego ciasta dodajemy posiekany brokuł i starty na dużych oczkach ser, a potem całość smażymy.
Przepis: Placki z brokułu i mozzarelli
Sycące, chrupiące placki z dodatkiem brokułu i mozzarelli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży brokuł (ok. 300 g)
- 100 g mozzarelli
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- kilka łyżek mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBrokuł oczyść, podziel na różyczki, gotuj 3-4 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, wystudź, posiekaj. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Przygotowanie ciastaJajka wybij do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kilka łyżek mleka, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj gładkie, gęste ciasto. Połącz je z brokułem, mozzarellą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta z brokułem i serem, lekko je rozpłaszcz. Placki smaż po 3-4 minuty na średnim ogniu. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać placki z brokułu i mozzarelli?
Placki z brokułu i mozzarelli doskonale sprawdzą się na kolację czy obiad. Można do niech podać sos jogurtowo-czosnkowy, ketchup czy sałatę z dodatkami.
Czytaj też:
Te pyszne, budyniowe placuszki mogą być posiłkiem i deserem. Robi się je w 10 minutCzytaj też:
Pulchne placuszki nadziewam twarogiem. Zachwyć rodzinę tą słodką przekąską lub kolacją