Oto lekkostrawna alternatywa dla smażonego karpia. Rodzina zachwyci się smakiem tej potrawy

Oto lekkostrawna alternatywa dla smażonego karpia. Rodzina zachwyci się smakiem tej potrawy

Dodano: 
Faszerowana ryba
Faszerowana ryba Źródło: Shutterstock / Foodpictures
Smażony karp zdominował nasze wigilijne stoły. Jeśli jednak ktoś nie przepada za karpiem lub ta forma ryby jest dla niego zbyt ciężka, proponuję rybę faszerowaną. Jest gotowana, dzięki czemu świetnie smakuje, jest delikatna i niezwykle zdrowa.

Smażony karp to jedna z łatwiejszych potraw wigilijnych. Jednak niewiele więcej pracy trzeba włożyć w przyrządzenie faszerowanej ryby. Ja tę potrawę zwykle przyrządzam z tuszki łososia pacyficznego, który jest smaczny, zdrowy, ale niezbyt drogi. Farsz do niego przygotowuję zaś z innej, tańszej ryby. Po wypełnieniu tuszki łososia, całość gotuję w wodzie lub na parze i otrzymuję niezwykle delikatną i pełną smaku potrawę.

Jakie ryby nadają się do faszerowania?

Pod pojęciem ryby faszerowanej w polskiej kuchni funkcjonuje zmielona ryba, połączona z kilkoma składnikami, którą gotuje się na parze lub w wodzie. Ja jednak taką zmieloną rybę traktuję, jako nadzienie do tuszki rybnej. A jaką rybę można nadziać i ugotować? Z pewnością nieco większą, którą z łatwością można napełnić farszem. Oprócz łososia pacyficznego i atlantyckiego może to więc być np. łupacz czy większy pstrąg. Dobrze, by ryba nie miała wielu drobnych ości, bo będzie ją łatwiej jeść.

Jak zrobić łososia faszerowanego?

Przygotowanie faszerowanego łososia sprowadza się do dwóch głównych etapów. Pierwszym jest przyrządzenie farszu, drugim napełnienie nim rybnej tuszki i ugotowanie całości. Farsz do łososia przygotowuję zwykle z tańszej ryby. Może to być mintaj, morszczuk czy wyfiletowany pstrąg.

Przepis: Łosoś faszerowany

Łosoś faszerowany rybnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża tuszka łososia pacyficznego
  • 1/2 cytryny
  • 300 g filetów rybnych, np. z mintaja
  • 80 g tartej bułki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • natka pietruszki
  • kawałek papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuFilety rybne oczyść ze skóry i ości. Zmiel maszynką do mielenia mięsa. Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw do napęcznienia, odciśnij. Zmielone mięso ryb wymieszaj z namoczoną bułką tartą, kaszą manną i jajkami. Połącz z posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną papryką. Dopraw do smaku.
  2. Nadziewanie łososiaŁososia oczyść z łusek, dokładnie wypłucz, osusz. Skrop go sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Wnętrze tuszki wypełnij przygotowanym farszem. Rybę uformuj tak, by miała kształt zbliżony do niewypatroszonej.
  3. Gotowanie rybyNadzianą tuszkę łososia owiń folią spożywczą, końce skręć, by powstał kształt cukierka. Tak przygotowaną rybę włóż do gorącej, delikatnie gotującej się wody. Gotuj ją ok. 20-25 minut na małym ogniu.

Czym wzbogacić rybny farsz?

Przygotowując rybny farsz, można do niego dodać różne warzywa. Dobrze sprawdzi się ugotowana marchewka, podduszony szpinak, kawałki papryki czy posiekana natka pietruszki albo koperek. Jeśli lubicie rybę w słodszej wersji, możecie do niej dodać namoczone rodzynki.

Czytaj też:
Śledzie w tym wyrazistym sosie są dobre na Wigilię i świąteczną przystawkę. Zrobisz je raz-dwa
Czytaj też:
Pieczony dorsz z warzywami w aromatycznym sosie. Ten świąteczny hit smakuje genialnie

Źródło: smaki.pl