Prosty przepis na wigilijną zupę grzybową. Pokochasz ją od pierwszej łyżki

Prosty przepis na wigilijną zupę grzybową. Pokochasz ją od pierwszej łyżki

Dodano: 
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Zupa grzybowa to jeden z kulinarnych symboli wigilijnych smaków. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem podczas świątecznej kolacji.

Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tego dania. Serwowana jest w formie klarownej lub gęstszej, kremowej. Tradycyjnie przyrządzało się ją wyłącznie z suszonych grzybów leśnych – głównie podgrzybków i borowików, jednak coraz częściej w wigilijnej grzybowej pływają pieczarki.

Tradycja wigilijnej zupy grzybowej

Zgodnie z ludową tradycją dary lasu mają magiczną moc właśnie ze względu na miejsce i szybkie tempo wzrostu. Temu, kto spożywa je w wieczór wigilijny, mają zapewnić trzeźwość umysłu i siły witalne. Ponadto grzyby stanowią symbol połączenia świata żywych ze światem zmarłych, zapewniają przychylność duchów.

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Bazą tej zupy są oczywiście leśne grzyby suszonej. Kupując je, upewnij się, że są dobrej jakości, bez pleśni i zanieczyszczeń. Grzyby oczywiście trzeba namoczyć. Zanim je namoczysz, opłucz dokładnie w zimnej wodzie, aby usunąć kurz i drobne zanieczyszczenia, a następnie umieść w misce i zalej letnią lub zimną wodą. Zostaw na 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Jeśli masz mniej czasu, wystarczy 60 minut. Jednak dłuższe moczenie tych leśnych skarbów poprawia ich smak i teksturę. Pamiętaj, że podczas moczenia, woda powinna całkowicie przykrywać grzyby.

Porada: do wigilijne zupy grzybowej najlepiej najlepsze są borowiki i podgrzybki. Sprawdzi się także gotowa mieszanka suszonych grzybów leśnych.

Przepis: Zupa grzybowa wigilijna

Wigilijna zupa z leśnych, suszonych grzybów jest niezwykle aromatyczna.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 2 litry wody
  • 300 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzybówGrzyby suszone opłucz zimną wodą i namocz na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedź je, zachowując wodę, w której się moczyły, ponieważ ma ona intensywny grzybowy smak. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotowanie bulionuZagotuj 2 litry wody i dodaj do niej pokrojoną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziele angielskie, liść laurowy i cebulę. Cebulę możesz wcześniej przekroić na pół i delikatnie przypalić na suchej patelni, aby dodać zupie głębszego smaku. Wrzuć pokrojone grzyby. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aby uzyskać intensywny grzybowy bulion.
  3. Wykańczanie zupyDo wywaru dodaj 1/2 szklanki śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem. Udekoruj świeżą natką pietruszki.

Wigilia zupa grzybowa nie tylko w wydaniu świątecznym

Ta zupa sprawdza się nie tylko w bożonarodzeniowym menu. W wersji bez zabielania będzie niskokaloryczna. To świetna alternatywa dla niedzielnego rosołu. Można ją podawać zarówno jako przystawkę przed głównym daniem, jak i w roli samodzielnego dania – wystarczy dodać np. grzanki.

Czytaj też:
To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Czytaj też:
Do kapusty wigilijnej dodaję 2 aromatyczne składniki. Danie nabiera charakteru i ma obłędny smak