Przepis na ten pożywny specjał zaczerpnęłam z tajskiej kuchni. Tam jest on serwowany na śniadanie lub jako uliczna przekąska. W moim domu doskonale jednak sprawdza się w czasie kolacji. Mowa o omlecie z dodatkiem mielonego mięsa, który zachwyca smakiem i tym niezwykłym połączeniem. Warto go spróbować, bo jest prosty i szybki do zrobienia. A z dodatkiem ostrego sosu smakuje obłędnie.
Jak zrobić omlet z mielonym mięsem?
Przygotowanie tego omletu zaczyna się od podsmażenia mięsa mielonego. Może to być mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Potem miesza się je z jajkami i całość smaży na oleju.
Przepis: Omlet z mielonym mięsem
Pożywny omlet z dodatkiem mielonego mięsa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tajska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże jajka
- 200 g mielonego mięsa
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 1 mała papryczka chili
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Podsmażanie mięsaCzosnek i cebulę obierz, posiekaj. Papryczkę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Warzywa smaż na łyżce oleju, aż nieco zmiękną. Dodaj mielone mięso i smaż je mieszając, aż się przyrumieni. Wtedy dodaj sos rybny i sojowy oraz cukier i pieprz. Całość smaż jeszcze kilka minut, aż mięso wchłonie płyny. Przestudź je.
- Smażenie omletuJajka wybij do miski i energicznie rozkłóć rózgą lub widelcem. Dodaj podsmażone mięso, wymieszaj. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Wylej na niego mieszankę jajek i mięsa i smaż na średnim ogniu, aż spód omletu się zrumieni, a wierzch zacznie się ścinać. Wtedy przy pomocy talerza obróć omlet na drugą stronę i dosmaż go. Podawaj z sosem chili.
Omlet z mielonym mięsem – wskazówki
Omlet z mielony mięsem doskonale sprawdzi się na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę. Oto kilka wskazówek dotyczących jego przygotowania i podania.
- Omlet z mielonym mięsem podaje się na gorąco. Wcześniej należy go polać sosem chili.
- Dodatkowo gotowy omlet można posypać posiekaną kolendrą oraz świeżą papryczką chili.
- Oprócz mielonego mięsa do omletu można też dodać warzywa takie jak np.: groszek zielony, kukurydza.
- Podsmażone mięso można wymieszać z jajkami lub masą jajeczną zalać podsmażone mięso znajdujące się na patelni. Druga opcja jest szybsza do wykonania.
Jak zrobić domowy sos chili?
Sos chili można kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie. W tym celu potrzebujesz:
- 4-5 papryczek chili
- 2 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 3-4 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie sosu chili należy zacząć od oczyszczenia i posiekania papryczek i czosnku. Warzywa należy wsypać do rondelka, dodać cukier, wodę, ocet i sól i całość zagotować, a potem gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie składniki można zblendować, chociaż nie jest to konieczne. Teraz sos warto zagęścić. Do tego celu trzeba rozmieszać mąkę kukurydzianą z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Całość trzeba gotować 2-3 minuty, by sos zgęstniał. Teraz pozostaje tylko wystudzić sos, wlać do słoiczka i trzymać w lodówce.
Czytaj też:
Szybki omlet z piekarnika idealny nie tylko na kolację. Jest lekki, prosty i niezwykle pożywnyCzytaj też:
Ten pożywny omlet robię w 10 minut. Wygląda i smakuje niczym śniadanie z restauracji