Oprócz cukinii do tego omleta dodaję bardzo zdrowy składnik. Dzięki niemu jest pożywniejszy

Oprócz cukinii do tego omleta dodaję bardzo zdrowy składnik. Dzięki niemu jest pożywniejszy

Dodano: 
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią Źródło: Shutterstock / vivooo
Lubicie dania z jajkami w roli głównej? Ten omlet z cukinią z pewnością przypadnie Wam do gustu. Robi się go dość szybko, a jest pożywny i syci na wiele godzin. Można go podać na śniadanie, obiad lub kolację.

Omlet to smaczne, proste danie, które robi się niezwykle szybko. Można go serwować o każdej porze dnia. Wszystko zależy od waszych upodobań. Omlet warto wzbogacić w dodatki, które zwiększą jego wartość odżywczą. W sezonie letnim dobrze jest dodać do niego warzywa, np. chrupiącą cukinię. Ja zamiast mąki, wsypuję do jajecznej masy trochę semoliny. Dodaje mu ciekawej struktury i jest pożywna.

Dlaczego warto dodać semolinę do omletu?

Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza, którą otrzymuje się z twardej pszenicy durum. Sporo osób myli ją z kaszą manną, ta jednak produkowana jest ze zwykłej pszenicy. Semolina jest bogatym źródłem składników odżywczych między innymi: węglowodanów, białka, błonnika, cynku, miedzi, fosforu i żelaza. Jest też dosyć twarda, więc dodaje potrawom przyjemnej chrupkości i kruchości.

Włosi wykorzystują semolinę do wyrobu pizzy i makaronu. Można dodać ją też do naleśników, racuchów, śniadaniowych placuszków lub omletu. Wcześniej była dostępna jedynie w ekologicznych sklepach z wyselekcjonowanym asortymentem, dziś łatwo ją znaleźć również na półkach popularnych dyskontów. Oczywiście, jeśli nie macie pod ręką semoliny, możecie ją zastąpić kaszą manną. I tak będzie zdrowsza niż biała mąka.

Jak przygotować omlet z cukinią i semoliną?

Dziś proponuję wam danie sezonowe, jakim jest omlet z cukinią i semoliną. Robi się go szybko i prosto, a żeby stał się jeszcze pożywniejszy, można go zaserwować z różnymi dodatkami. Tu dobrze sprawdzi się, np. szynka, wędzony łosoś, ser kozi czy camembert.

Przepis: Omlet z cukinią i semoliną

Pożywny omlet z dodatkiem plasterków cukinii i semoliny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 2 łyżki semoliny lub kaszy manny
  • 50 ml mleka
  • ok. 200 g młodej cukinii
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSemolinę wymieszaj z mlekiem. Odstaw na 10 minut, by napęczniała. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż ją na patelni z olejem, oprósz solą i pieprzem.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miski, rozkłóć z solą i pieprzem, wymieszaj z namoczoną semoliną. Masą zalej cukinię. Smaż omlet na średnim ogniu, aż od spodu się zrumieni, a z wierzchu zetnie. Wtedy przy pomocy talerza obróć go na drugą stronę i dosmaż.

Na czym smażyć omlet?

Omlet szybko się ścina, dlatego można go smażyć nawet na zwykłym maśle. Wtedy będzie miał przyjemny smak. Do jego smażenia można też oczywiście użyć masła klarowanego lub oleju, np. rzepakowego, ryżowego. Najmniej kaloryczną wersją omletu, jest ten upieczony w piekarniku.

Czytaj też:
Taki omlet często robię na kolację. Jeden dodatek zamienia go w wyjątkowe, sycące danie
Czytaj też:
Szybki omlet z piekarnika idealny nie tylko na kolację. Jest lekki, prosty i niezwykle pożywny