Lubię potrawy, które można zrobić nie trzymając się sztywno przepisu i jest w nich miejsce na własną inwencję twórczą. Tak właśnie jest z wytrawną tartą. Robię ją na domowym, kruchym cieście lub gotowym cieście francuskim. A to, czym ją wypełnię, zależy tak naprawdę od tego, co akurat mam pod ręką. Często są to kawałki mięsa, które zostało z obiadu, a nawet gotowanych warzyw. Efekt jest niezwykle apetyczny i pyszny.
Dwa rodzaje ciasta na tartę
Spód do tarty można zrobić z ciasta francuskiego lub kruchego. Po pierwsze sięgam wtedy, gdy mam je pod ręką i gdy mi się bardzo spieszy. Kruche jestem w stanie przygotować zawsze, bo zawsze mam w swoich zapasach mąkę i masło. Oczywiście zajmuje to nieco więcej czasu, niż zrobienie tarty na cieście francuskim, jednak nie więcej niż 15 minut. Do kruchego ciasta można też dodać żółtko, jednak nie jest to konieczne.
To o czym warto pamiętać, robiąc tartę, to podpieczenie spodu. Choć niektórzy wykładają składniki na surowe ciasto francuskie lub kruche, to ja zdecydowanie polecam wcześniej to ciasto zrumienić. Dzięki temu ciasto nie będzie przesiąknięte farszem, a będzie przyjemnie chrupiące.
Jak zrobić tartę z kurczakiem i warzywami?
Przygotowanie tarty zawsze zaczynam od zagniecenia i podpieczenia ciasta na spód. Potem wystarczy ułożyć na nim składniki, zalać masą i upiec.
Przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i mięsa z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 435 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
Na farsz:
- 1 pierś z kurczaka gotowana lub pieczona
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 300 g śmietanki 30%
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSchłodzone masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki, razem posiekaj. Potem rozkrusz w palcach, dodaj żółtko, 1/2 łyżeczki soli i zimną wodę. Szybko zagnieć gładkie, kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
- Podpiekanie kruchego spoduCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wylep nim dno i boki formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie rumiane. Wyjmij je z piekarnika.
- Przygotowanie dodatkówBrokuł opłucz, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij ją na oleju, przestudź. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w sporą kostkę lub w paski. Mięso kurczaka pokrój w kostkę.
- Wykańczanie tartyNa podpieczony spód wyłóż warzywa i mięso. Jajka rozkłóć ze śmietanką, dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masą zalej warzywa i mięso. Wierzch tarty posyp startym serem. Tartę piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czego jeszcze można zrobić farsz do wytrawnej tarty?
Farsz do wytrawnej tarty można zrobić z przeróżnych składników. Ja zwykle stawiam na warzywa, bo wtedy tarta jest zdrowsza i kolorowa. Doskonale smakuje tarta z samym porem czy tarta ze szpinakiem. Jednak połączenie w farszu kilku warzyw i ewentualnie mięs czy wędlin, skutkuje większą pożywnością i apetycznym wyglądem. Jakie składniki można więc łączyć w farszu na wytrawną tartę? Oprócz papryki, brokułu i cebuli, są to np.: fasolka szparagowa, marchewka, cukinia, bakłażan, por, groszek, a także pieczarki. Do warzyw możecie też dorzucić trochę podsmażonego boczku, plasterki szynki czy kawałki ugotowanego lub upieczonego mięsa.
Czytaj też:
Tartę ze szpinakiem na kolację robię w 10 minut. Za to właśnie kocham ciasto francuskieCzytaj też:
Szybka, wytrawna tarta na cieście francuskim. Robię ją na kolację lub na przyjazd gości