Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszne, letnie danie, spróbujcie wytrawnego sernika. Niektórzy mogą go nazwać zapiekanką, bo składa się z warzyw zapieczonych w wytrawnej masie serowej. Taki sernik można jeść na kolację lub przekąskę. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Do jego przygotowania wykorzystajcie ulubione, sezonowe warzywa.
Jak zrobić wytrawną masę serową?
Moja wytrawna masa serowa bazuje na tym samym twarogu, którego używam do przygotowania słodkiego sernika. Jest to mianowicie twaróg z wiaderka, który możecie zastąpić twarogiem mielonym z batona. Twaróg ten doprawia się jednak na ostro. Ja łączę go zwykle z serem feta, która dodaje słonego smaku i kremowej konsystencji. Masę można nieco rozrzedzić śmietanką kremówką, a dla podkreślenia serowego smaku, dodać też do niej trochę żółtego, startego sera. Całość doprawiam solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Czasami też ostrą papryką, jak mamy ochotę na ostrzejsze smaki.
Jak zrobić wytrawny sernik?
Wytrawny sernik smakuje trochę, jak twarożek z warzywami, ale ma bardziej zbalansowany smak. Doskonale pasują do niego: szpinak, cukinia i pomidory i właśnie te warzywa zwykle do niego dorzucam. Możecie też jednak spróbować sernika z dodatkiem papryki, bakłażana i cebuli lub łączyć wszystkie te warzywa w dowolny sposób.
Przepis: Wytrawny sernik z warzywami
Wytrawny sernik pieczony ze szpinakiem, cukinią i pomidorami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 g sera feta
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 młoda cukinia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywSzpinak opłucz, osusz, przesmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu. Duś na średnim ogniu, aż odparuje większość płynu. Wystudź go. Pomidory umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze półplasterki.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg umieść w misce. Dodaj pokruszoną fetę, śmietankę i jajka. Wymieszaj w miare jednolitą masę. Połącz ją ze szpinakiem, pomidorami i cukinią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pieczenie sernikaMasę serową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.
Wytrawny sernik – wskazówki
Wytrawny sernik to potrawa, którą można podać jako przystawkę, przekąskę lub samodzielne danie. Oto kilka wskazówek dotyczących jego przygotowania.
- Wytrawny sernik warto upiec na spodzie składającym się z krakersów. Ciastkami można wyłożyć dno formy lub zblendować je z rozpuszczonym masłem, wylepić masą dno formy i całość podpiec.
- Do masy serowej można też dodać: kawałki wędzonego łososia, suszone pomidory, pokrojoną paprykę czy podduszone pieczarki.
- Sernik doskonale smakuje podany na ciepło lub po dobrym schłodzeniu w lodówce. Ta druga opcja jest idealna na upały.
- Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią, koperkiem, natką pietruszki.
Czytaj też:
Na kolację lub przekąskę często robię te wytrawne, twarogowe placki. Są zdrowe i pożywneCzytaj też:
Tę sałatkę z awokado możesz jeść na śniadanie i na kolację. Przepis jest bajecznie prosty