Latem na kolację często piekę ten wytrawny sernik. Jest lekki i zdrowy dzięki warzywom

Latem na kolację często piekę ten wytrawny sernik. Jest lekki i zdrowy dzięki warzywom

Dodano: 
Wytrawny sernik
Wytrawny sernik Źródło: Pixabay / rabzjl
Serniki kochamy chyba wszyscy. Jednak czy słyszeliście już o wytrawnym serniku? Jego podstawowym składnikiem jest twaróg, w którym zapieka się mnóstwo warzyw. Całość smakuje wybornie i oryginalnie.

Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszne, letnie danie, spróbujcie wytrawnego sernika. Niektórzy mogą go nazwać zapiekanką, bo składa się z warzyw zapieczonych w wytrawnej masie serowej. Taki sernik można jeść na kolację lub przekąskę. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Do jego przygotowania wykorzystajcie ulubione, sezonowe warzywa.

Jak zrobić wytrawną masę serową?

Moja wytrawna masa serowa bazuje na tym samym twarogu, którego używam do przygotowania słodkiego sernika. Jest to mianowicie twaróg z wiaderka, który możecie zastąpić twarogiem mielonym z batona. Twaróg ten doprawia się jednak na ostro. Ja łączę go zwykle z serem feta, która dodaje słonego smaku i kremowej konsystencji. Masę można nieco rozrzedzić śmietanką kremówką, a dla podkreślenia serowego smaku, dodać też do niej trochę żółtego, startego sera. Całość doprawiam solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Czasami też ostrą papryką, jak mamy ochotę na ostrzejsze smaki.

Jak zrobić wytrawny sernik?

Wytrawny sernik smakuje trochę, jak twarożek z warzywami, ale ma bardziej zbalansowany smak. Doskonale pasują do niego: szpinak, cukinia i pomidory i właśnie te warzywa zwykle do niego dorzucam. Możecie też jednak spróbować sernika z dodatkiem papryki, bakłażana i cebuli lub łączyć wszystkie te warzywa w dowolny sposób.

Przepis: Wytrawny sernik z warzywami

Wytrawny sernik pieczony ze szpinakiem, cukinią i pomidorami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 g sera feta
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 młoda cukinia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywSzpinak opłucz, osusz, przesmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu. Duś na średnim ogniu, aż odparuje większość płynu. Wystudź go. Pomidory umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze półplasterki.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg umieść w misce. Dodaj pokruszoną fetę, śmietankę i jajka. Wymieszaj w miare jednolitą masę. Połącz ją ze szpinakiem, pomidorami i cukinią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Pieczenie sernikaMasę serową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.

Wytrawny sernik – wskazówki

Wytrawny sernik to potrawa, którą można podać jako przystawkę, przekąskę lub samodzielne danie. Oto kilka wskazówek dotyczących jego przygotowania.

  • Wytrawny sernik warto upiec na spodzie składającym się z krakersów. Ciastkami można wyłożyć dno formy lub zblendować je z rozpuszczonym masłem, wylepić masą dno formy i całość podpiec.
  • Do masy serowej można też dodać: kawałki wędzonego łososia, suszone pomidory, pokrojoną paprykę czy podduszone pieczarki.
  • Sernik doskonale smakuje podany na ciepło lub po dobrym schłodzeniu w lodówce. Ta druga opcja jest idealna na upały.
  • Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią, koperkiem, natką pietruszki.

Czytaj też:
Na kolację lub przekąskę często robię te wytrawne, twarogowe placki. Są zdrowe i pożywne
Czytaj też:
Tę sałatkę z awokado możesz jeść na śniadanie i na kolację. Przepis jest bajecznie prosty