Sekretem tej sałatki jest smażony w prostym cieście ser kozi. Ale „robotę robią” też dodatki: soczyste maliny, chrupiące jabłka i orzechy. Taką sałatkę śmiało można zaserwować gościom, ale też zrobić rodzinie jako pożywną i zdrową kolację.
Jak zrobić sałatkę z kozim serem?
W większości marketów można bez trudu dostać kozi ser w roladkach. Taki ser wystarczy pokroić i smażyć w dowolnej panierce, można go też piec. My proponujemy, aby usmażyć go w cieście z mąki z ciecierzycy. Gęste ciasto dokładnie otuli ser, a po usmażeniu będzie idealnie chrupiące. Jeśli lubisz grube i mocno chrupiące panierki, możesz dodatkowo panierować kawałki sera w bułce tartej lub panko.
Inspiracja: smażony kozi ser z tego przepisu może być sam w sobie dodatkiem do obiadu, możesz też położyć go na kanapki lub wykorzystać do zrobienia innych sałatek.
Na sałatkę można kłaść ciepły jeszcze ser, dzięki temu wnętrze pozostanie lekko płynne. Do sałatki koniecznie dodaj maliny i jabłka. Jabłka ewentualnie można zastąpić gruszką. My proponujemy do tej sałatki ze smażonym serem najprostszy dressing podkręcony dodatkiem odrobiny miodu.
Do sałatki możesz wykorzystać dowolny miks sałat, może to być także sama rukola albo liście roszponki. Świetnie się sprawdzi także sałata rzymska.
Przepis: Sałatka ze smażonym serem
Oryginalna sałatka z dodatkiem sera smażonego w cieście.
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
do smażenia:
- 200 g koziego sera (w roladce)
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
na sałatkę:
- 100 g miksu sałat
- 1 czerwona cebula
- 1 winne jabłko
- 1/2 szklanki malin
- 1/3 szklanki orzechów pekan
na dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie seraZ mąki z ciecierzycy, wody i przypraw zrób gęste ciasto. Ser pokrój na grube plastry. Na patelni rozgrzej olej. Zanurzaj kawałki sera w cieście i smaż z obu stron na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Robienie sałatkiWymieszaj składniki na dressing. W misce układaj sałatę, pokrojone w plasterki jabłko, cebulę, maliny i smażony ser. Polej wszystko dressingiem i udekoruj prażonymi na suchej patelni orzechami pekan.
Co zamiast sera do sałatki?
Jeśli nie masz koziego sera, możesz wykorzystać do zrobienia tej sałatki inne chrupiące dodatki, także smażone w cieście z mąki z ciecierzycy. Mogą to być np. plastry cukinii, ale może to być również polędwiczka z piersi kurczaka. Jako dodatek do tej sałatki sprawdzą się także wegańskie pulpeciki, czyli smażone w głębokim tłuszczu falafele. Jeśli z kolei unikasz smażonych rzeczy, do sałatki z przepisu zamiast sera w panierce dodaj pokrojoną na kawałki fetę.
Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolacjęCzytaj też:
Tę sałatkę z awokado możesz jeść na śniadanie i na kolację. Przepis jest bajecznie prosty