Po Świętach zawsze robię te proste ciasteczka. Nic nie piekę, a wychodzą przepyszne

Po Świętach zawsze robię te proste ciasteczka. Nic nie piekę, a wychodzą przepyszne

Dodano: 
Ciasteczka bajaderki
Ciasteczka bajaderki Źródło: Shutterstock / Berit Kessler
Taka sytuacja występuje w wielu domach – najpierw szykujemy mnóstwo przysmaków na Święta, potem zastanawiamy się, co zrobić, by nic się nie zmarnowało. Na nadmiar ciast mam sprawdzony sposób.

Na Święta zawsze piekę kilka ciast, a jak nie uda mi się upiec, to kupuję. Często jednak przesadzam z ilością, więc część słodkości zostaje, ale nie są już w doskonałej kondycji. Niektóre trochę podeschną, inne stracą świetną formę. Znalazłam jednak doskonałe rozwiązanie na to, by przywrócić tym ciastom świetność i by nic się nie zmarnowało. Przerabiam je na apetyczne ciasteczka.

Jakie ciasta nadają się na bajaderki?

Ciasta, które zostają mi po Świętach przerabiam zawsze na bajaderki. Ta praktyka kiedyś była regularnie stosowana przez cukiernie, a dziś sama stosuję ją w domu. Na bajaderki nadają się różnego rodzaju ciasta, np. drożdżowe, biszkoptowe, ucierane, kruche. Można tu wykorzystać nawet zakalce. Ciasta nie powinny zawierać jednak galaretek i kremów.

Jak zrobić bajaderki bez pieczenia?

Bajaderki to ciasteczka, które przygotowuje się bez pieczenia. Robi się je z pokruszonych ciast i ewentualnie ciastek (herbatników, biszkoptów). Do masy dodaje się też składniki łączące i nawilżające, a są to np. mleko, masło, dżem, roztopiona czekolada. Często dodaje się też trochę aromatycznego alkoholu np. rumu, likieru, ale nie jest to konieczne. Do masy warto też dorzucić posiekane orzechy czy suszone owoce. Z masy formuje się kule, które obtacza się np. w słodkiej posypce, w wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach czy sezamie.

Przepis: Czekoladowe bajaderki

Proste ciasteczka bez pieczenia z poświątecznych ciast

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mieszanki różnych ciast bez kremu i galaretki
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady
  • ok. 200 g kwaskowego dżemu, np. z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 50 g orzechów
  • 50 g rodzynek
  • 1 kieliszek rumu (opcjonalnie)
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej, wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów do obtoczenia
  • ok. 50 g herbatników (w razie potrzeby)

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówCiasta pokrusz na małe kawałki. Możesz też zblendować je na proszek w malakserze. Rodzynki namocz w wodzie, odsącz, możesz skropić rumem. Orzechy drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówMasło i czekoladę podgrzej do rozpuszczenia, dodaj do sypkich składników. Dodaj też dżem i kakao. Masę wymieszaj. Dodaj tyle mleka, by powstała zwarta, lepka masa. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodaj trochę pokruszonych herbatników.
  3. Formowanie ciasteczekZ gęstej masy uformuj w dłoniach kulki wielkości moreli. Każdą obtocz w przygotowanej posypce. Wstaw je do lodówki, by stężały.

Inna wersja bajaderek

Zamiast formować ze słodkiej masy kule, możecie przełożyć ją do formy, wyrównać i zastudzić. Masę możecie też podzielić na połowę, do jednej dodać kakao lub czekoladę, a do drugiej nie. W ten sposób powstaną dwie warstwy o różnych barwach. Po zastudzeniu całość warto posmarować polewą czekoladową, a potem pokroić w kostkę niczym ciasto.

Czytaj też:
Kruszę suche wypieki i w 10 minut robię kremowy deser. To mój przepis na ostatnią chwilę
Czytaj też:
To ciasto bez pieczenia robię na każdą okazję. Z herbatników i kremowych mas, zawsze znika pierwsze