Warstwowe ciasto z czekoladą i dwoma rodzajami kremu tylko wydaje się pracochłonne, bo tak naprawdę to całkiem prosta robota. By oszczędzić czas, przyrządzam je z gotowych produktów, dzięki czemu całość zajmuje mi tylko pół godziny. Mimo to deser zachwyca wszystkich smakiem, aż pytają o przepis.
Jak zrobić warstwowe ciasto kajmakowe bez pieczenia?
Do jego przygotowania potrzebne są klasyczne herbatniki maślane, które oddzielają poszczególne warstwy deseru. Jedna idzie na spód, na który wylewam czekoladę. Aby nie łamała się przy krojeniu, do roztapiania dodaję łyżkę masła. Przykrywam ją herbatnikami, po czym mogę kłaść krem kajmakowy.
Bazą kremu jest dobrze ubita śmietana kremówka z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Produkt mleczne schładzam wcześniej mocno w lodówce. Dla utrwalenia konsystencji dokładam śmietan-fix, który bazuje na skrobi. Połowę kremu śmietankowego łączę z gotową masą krówkową z puszki i wykładam na ciastka. Na wierzch idzie kolejna warstwa herbatników, a następnie pozostały krem śmietankowy. Przed podaniem posypuję go tartą czekoladą.
Przepis: Warstwowe ciasto kajmakowe bez pieczenia
Szybki przekładany deser z kremem krówkowym na herbatnikach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 296 w każdej porcji
Składniki
Na krem:
- 0,75 kg schłodzonego sera mascarpone
- 450 ml schłodzonej śmietany 36% tłuszczu
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 9 g śmietan-fixu (1 opakowanie)
- 400 g masy krówkowej (kajmaku)
Na resztę ciasta:
- 450 g herbatników maślanych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduWyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników. Posiekaj 100 g czekolady i roztop w kąpieli wodnej, wrzuć masło i wymieszaj. Gdy masa lekko przestygnie, wylej ją na herbatniki i wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugą warstwą herbatników.
- Miksowanie kremu śmietankowegoUmieść w dużej misce ser mascarpone i śmietanę. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i śmietan-fix. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania gęstego i sztywnego kremu.
- Szykowanie kremu kajmakowegoPodziel krem na dwie równe części. Dołóż do jednej masę kajmakową i połącz na jednolity krem za pomocą łopatki lub miksera ustawionego na najniższe obroty.
- Składanie ciastaWyłóż krem kajmakowy na herbatniki, wygładź i nałóż trzecią warstwę ciastek. Przykryj je kremem śmietankowym i wyrównaj wierzch. Schładzaj co najmniej 4-6 godzin w lodówce. Przed podaniem zetrzyj drobno pozostałą czekoladę i posyp nią deser.
Warstwowe ciasto kajmakowe bez pieczenia – wskazówki
Do deseru używam formy o wymiarach 25 na 36 centymetrów. Wiele wersji ma jednak tylko 34-35 cm długości, więc nie wejdzie do nich 5 rzędów po 6 ciasteczek, tylko mniej. Trzeba będzie też je przyciąć.
Aby ciasto miało idealną konsystencję, warto schładzać je w lodówce przez całą noc. Herbatniki miękną wtedy od wilgoci, a warstwy łączą się, zapewniając bardziej stabilną konsystencję. Dzięki temu całość lepiej smakuje i łatwiej się kroi. Gdy mam wielu gości, tnę ciasto na małe kawałki o wymiarach 5 na 6 centymetrów, czyli dokładnie takich, jakie mają herbatniki na spodzie.
Jak zrobić domową masę krówkową?
W tym przepisie można użyć domowej masy kajmakowej. Gdy mam czas, przygotowuję ją ze słodzonego skondensowanego mleka. Zamkniętą puszkę gotuję przez 2,5 godziny w garnku z wodą w taki sposób, by przez cały czas była nią przykryta. Przed otwarciem musi całkiem wystygnąć, bo inaczej wystrzeli i może poparzyć. Jeżeli kajmak za bardzo zgęstnieje przed użyciem, można go upłynnić przez podgrzanie w kąpieli wodnej.
Czytaj też:
Na święta robię tylko ten sernik bez pieczenia. Elegancki, pełen bakalii i zawsze znika do ostatniego kawałkaCzytaj też:
Układam herbatniki i warstwy budyniu. Deser znika szybciej niż stefanka i inne przekładańce
