Uwielbiam słodkości, a szczególnie te domowej roboty. Choć wymagają trochę pracy, żadne inne się z nimi nie równają. Ja i moja rodzina wolimy je nawet od tych z najlepszej cukierni. Mają też tę zaletę, że kosztują o wiele mniej. Te rogaliki z delikatnego ciasta zrobicie naprawdę szybko i będziecie do nich wracać.
Jak zrobić ciasto na rogaliki?
Te proste, słodkie rogaliki robię z wyjątkowego ciasta. Jest kruche i delikatne, bo oprócz masła zawiera też spory dodatek twarogu. Jest to tzw. ciasto półfrancuskie, które po upieczeniu odznacza się lekkim listkowaniem, podobnym nieco do ciasta francuskiego. Robi się je jednak o wiele łatwiej i szybciej. Podobne rogaliki możecie też zrobić z tradycyjnego ciasta kruchego albo francuskiego, jednak to z twarogiem jest moim zdaniem warte uwagi.
Jak przygotować szybkie rogaliki z prostym farszem?
Gdy mam już przygotowane ciasto, które chłodzi się w lodówce, zajmuję się farszem. Robię go z produktów, które o tej porze roku są na topie. To suszone śliwki i orzechy włoskie. Śliwki krótko namaczam, by zrobiły się miękkie, a po rozdrobnieniu łączę je z posiekanymi orzechami. Składniki te mieszam też z miodem i cynamonem, dzięki czemu powstaje słodkie, ale bardzo wartościowe nadzienie. Kładę go po trochu na trójkąty ciasta, zwijam i formuję nieduże rogaliki. Po upieczeniu smakują wspaniale.
Przepis: Rogaliki nadziewane bakaliami
Delikatne rogaliki ze słodkim, zimowym farszem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 36
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 250 g półtłustego, zwartego twarogu
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g suszonych śliwek
- 70–80 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe lub mieszane)
- 1–2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i kawałki schłodzonego masła. Składniki posiekaj nożem, dodaj twaróg i jajko, wymieszaj, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Przygotowanie farszuŚliwki posiekaj drobniej. Jeśli są twarde – zalej na 10–15 min gorącą wodą lub rumem, potem odciśnij. Dodaj posiekane orzechy, miód i cynamon. Wymieszaj – masa powinna być gęsta i lepka.
- FormowanieCiasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek, przy pomocy dużego talerza wykrój z niego duży krążek. Pokrój go w trójkąty. Na szerszym brzegu każdego trójkąta połóż łyżeczkę nadzienia. Zwijaj ciasto ku wąskiemu końcowi, formując rogalik.
- PieczenieRogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 200 st. C, aż będą złote i rumiane. Po przestygnięciu oprósz je cukrem pudrem.
Czym jeszcze można nadziać słodkie rogaliki?
Zamiast śliwek i orzechów, na nadzienie możecie przeznaczyć też inne suszone owoce i dostępne orzechy. Rogaliki doskonale też będą smakować po nadzianiu marmoladą, dżemem, konfiturą albo kremem czekoladowym. Nieco mniej słodka wersja powstanie, gdy napełnicie je twarogiem albo świeżymi owocami, np. kawałkami jabłek.
Czytaj też:
Karpatkę bez pieczenia robię w pół godziny. Każdy kto spróbuje, prosi o przepisCzytaj też:
Budyń przekładam chrupiącym składnikiem i mam genialne ciasto. Nic nie trzeba piec
