Okrągłe drożdżówki z nadzieniem to jeden z tradycyjnych, czeskich wypieków. Najczęściej dekorowane są chrupiącą kruszonką lub cukrem pudrem i mają średnicę 6-8 cm. Podczas różnych uroczystości serwowane są również ogromne kołacze, które wielkością dorównują pizzy. Duże kołacze przed podaniem krojone są na mniejsze kawałki. Poniżej znajdziesz przepis na uwielbiane przez moją rodzinę małe czeskie kołacze z nadzieniem serowym. Zajadamy je na deser oraz jako drugie śniadanie, które moje dzieci zabierają do szkoły, a ja z żoną do pracy.
Jak zrobić czeskie kołacze?
Czeskie kołacze nie wymagają szczególnych umiejętności oraz dużego wysiłku. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe z mąki pszennej (typ 450) lub z mąki pszennej z dodatkiem mąki krupczatki (typ 500) w proporcji 1:1, odstawić je do wyrośnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia.
Pamiętaj, że składniki ciasta drożdżowego, farsz oraz jajko do smarowania brzegów kołaczy powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto drożdżowe nie może wyrastać na przeciągu. Na nadzienie do nich idealnie nadaje się półtłusty lub tłusty twaróg sernikowy z wiaderka oraz delikatny w smaku twaróg w kostce. Twaróg w kostce trzeba dwa razy przepuścić przez maszynkę.
Do nadzienia serowego dodaję odrobinę rumu, ale możesz pominąć ten składnik lub zastąpić go np. smażoną skórką pomarańczową bądź skórką otartą z cytryny.
Przepis: Czeskie kołacze z serem
Kołacze z nadzieniem serowym smakują obłędnie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Czeska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
Na masę serową:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego
- 80 g cukru
- 2 średnie jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka rumu
Dodatkowo:
- 2 jajka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Do dekoracji:
- cukier puder
- rodzynki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuŚwieże drożdże utrzyj z 2 łyżkami cukru. Dodaj letnie mleko oraz 4-5 łyżek mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj rozczyn i pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość i mocno się spienić. W międzyczasie stop masło i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie ciastaPozostałą mąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj roztopione masło, resztę cukru oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, wyrób gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe. Ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk.
- Wyrastanie ciastaWyrobione ciasto uformuj w kulę i przełóż do dużej miski. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotowanie nadzienia serowegoPrzełóż twaróg sernikowy do miski. Dodaj oddzielone od białek żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, proszek budyniowy i rum. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach. Białka ubij na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Dodaj pianę z białek do masy serowej i delikatnie wmieszaj ją szpatułką.
- Formowanie i wypełnianie drożdżówek farszemWyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, uformuj wałek i podziel go na równe porcje (dzielę ciasto na 16 małych porcji). Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz ją na placek o grubości około 1 cm. Na środku każdego placka zrób płytkie wgłębienie. Z ciasta powinno powstać niewielkie „gniazdko” z wyższym brzegiem. Wgłębienia w cieście wypełnij serowym nadzieniem.
- Ponowne wyrastanieWypełnione nadzieniem drożdżówki przełóż na pokryte papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie roztrzep jajka widelcem i nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- PieczeniePosmaruj brzegi pierwszej partii kołaczy roztrzepanym jajkiem i ułóż na nadzieniu serowym kilka rodzynek. Wstaw blachę z posmarowanymi jajkiem kołaczami do gorącego piekarnika i piecz 20-25 minut. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Gotowe czeskie kołacze wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posmaruj drugą partię drożdżówek roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.
Wystudzone czeskie kołacze posyp cukrem pudrem.
Inne, tradycyjne wersje nadzienia do czeskich kołaczy
Czeskie kołacze możesz również wypełnić gotową lub samodzielnie przygotowaną masą makową, dżemem, marmoladą lub powidłami oraz nadzieniem orzechowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypełnić czeskie kołacze mieszanym nadzieniem np. serem i makiem lub makiem i marmoladą. Wypiek ten doskonale smakuje również z nadzieniem czekoladowym i kokosowym.
Czytaj też:
Najprostsze drożdżówki z kruszonką lubię robić jesienią. Sekret to jedna przyprawaCzytaj też:
Moje drożdżówki z czekoladą znikają, zanim zdążą całkowicie ostygnąć. Poznaj ich sekret