Ten kokosowy deser to spełnienie moich snów. Zobacz, jak robię najlepsze ciasto bez pieczenia

Ten kokosowy deser to spełnienie moich snów. Zobacz, jak robię najlepsze ciasto bez pieczenia

Dodano: 
Ciasto kokosowe na cienkim spodzie
Ciasto kokosowe na cienkim spodzie Źródło: Shutterstock / shaemi mirza
W tym cieście jest niewiele więcej niż kokos. Takie desery mogłabym jeść codziennie. Z moją recepturą to nie problem, bo zawiera mało cukru. Zdarza się więc, że zaczynam dzień od kokosanki albo pakuję ją jako posiłek na wynos.

Słodycze z kokosem lubię tak bardzo, że popularne batoniki kupowałabym codziennie. Zamiast tego robię jednak to ciasto. Jego masa ma delikatny aromat i kremową konsystencję, a przy tym bardzo niewiele cukru. Ten sycący, energetyczny deser zwykle wystarcza mi na wiele godzin. Często to właśnie on staje się moim pierwszym posiłkiem w ciągu dnia.

Jak przygotować ciasto kokosowe na herbatnikach?

Ciasto kokosowe przygotowuję na spodzie z pokruszonych herbatników z masłem, który krótko podpiekam. Potem gotuję wiórki kokosowe i robię masę, którą kładę na spodzie. Przepis jest bardzo prosty, jednak ciasto musi postać kilka godzin w lodówce, zanim będzie smakować najlepiej.

Przepis: Ciasto kokosowe na kruchym spodzie z herbatników

Deser z masą kokosową o mlecznych nutach i kremowej konsystencji

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Na masę kokosową:

  • 350 g wiórków kokosowych
  • 0,7 litra mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie spoduPokrusz bardzo drobno herbatniki i połącz dokładnie z masłem. Rozłóż mieszankę w tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, a gdy spód się zarumieni, wyjmij go i ostudź.
  2. Gotowanie wiórkówZagotuj mleko i zalej nim 300 g wiórków kokosowych, po czym odstaw do ostygnięcia.
  3. Ucieranie masłaOsobno utrzyj miękkie masło z cukrem za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty. Gdy składniki dobrze się połączą, zwiększ prędkość i ubijaj jeszcze 3 minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól.
  4. Wykańczanie ciastaPołącz kokosa z utartym masłem, wyłóż masę na spód w tortownicy i wyrównaj wierzch. Podpraż lekko na patelni pozostałe 50 gramów wiórków i posyp nimi ciasto i dociśnij. Przykryj tortownicę i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Jak zrobić ciasto kokosowe w wersji roślinnej?

Pyszne ciasto kokosowe można łatwo przygotować bez dodatków mlecznych. Wystarczy zastąpić mleko krowie napojem roślinnym, np. kokosowym czy migdałowym. Masło można natomiast zamienić na wegańską margarynę w kostce albo naturalny tłuszcz. Może to być olej kokosowy, ale deser z jego dodatkiem najlepiej podawać jakiś czas po wyjęciu z lodówki. Olej ten jest miękki w temperaturze pokojowej, a w lodówce mocno twardnieje. Jest jeszcze inna opcja, która po wypróbowaniu bardzo mi pasowała. Zamiast mleka i masła trzeba dodać 2 puszki pełnotłustego mleczka kokosowego i gotować z wiórkami jak w recepturze.

Sposób na potrójnie kokosową masę do ciasta

Eksperymentując z ciastem wymyśliłam inną, jeszcze bardziej kokosową masę do ciasta. Wiórki ugotowałam w wodzie kokosowej bez dodatku cukru. Natomiast masło zastąpiłam kremem kokosowym o temperaturze pokojowej. Ten produkt to po prostu naturalny zmiksowany miąższ kokosa. Wymieszałam go z cukrem kokosowym, który trzymam w szafce na specjalne okazje. Efekt przeszedł moje oczekiwania – ciasto było wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

Czytaj też:
Uwielbiam piec te ciasteczka kokosowe. Zawsze się udają i doskonale smakują
Czytaj też:
Z paczki wiórków kokosowych i 2 bananów robię szybkie ciasteczka. Są pyszne i zdrowe