Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na strudel z kruchego ciasta. Smak tego wypieku nie ma sobie równych, a przygotowanie ciasta do chłodzenia zajmuje mniej niż 15 minut. Przepis inspirowany jest tradycyjnym wypiekiem z Południowego Tyrolu.
Jakie jabłka są najlepsze na farsz do strudla?
Jabłkowy farsz do strudla z kruchego ciasta nie powinien być bardzo wilgotny. Do nadzienia wybieram twarde jabłka o umiarkowanej ilości soku i kwaskowatym smaku np. Szare Renety lub Złote Renety, które kroję w drobną kostkę. Jeżeli chcesz zrobić strudel z delikatnym farszem bez większych kawałków jabłek, to polecam zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, najlepiej odsączyć je na sitku, lekko odciskając z nadmiaru soku. Jeśli mimo to farsz jest zbyt wodnisty, możesz zagęścić go, dodając do niego 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej.
Jak zrobić strudel z jabłkami na kruchym cieście?
Strudel na kruchym cieście to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, ale musi zostać dobrze schłodzone przed dodaniem farszu. Składniki powinny być zimne. Ciasto szybko zagniatam, a następnie wkładam je do lodówki na 2 godziny. Tuż przed nadziewaniem strudla robię farsz – pokrojone jabłka mieszam z niewielką ilością cukru, cynamonem oraz skórką otartą z cytryny. Jeżeli używasz słodkich jabłek, to możesz zrezygnować z dodawania cukru.
Wskazówka: do jabłkowego farszu możesz również dodać np. gruszki, rodzynki, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy. Składniki te świetnie pasują do jabłek.
Na rozwałkowane ciasto szybko nakładam farsz, a następnie zwijam i wstawiam do piekarnika. Przygotowany do pieczenia strudel nie powinien długo ogrzewać się w temperaturze pokojowej. Polecam rozwałkować ciasto bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, a następnie uformować strudel, co pozwoli uniknąć połamania się ciasta podczas przenoszenia na blachę.
Przepis: Strudel z jabłkami na kruchym cieście
Dziś zamiast tradycyjnej szarlotki zrób efektowny i pyszny w smaku strudel z jabłkami na delikatnym kruchym cieście.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tyrolska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 353 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 125 g mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 125 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Na farsz:
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników kruchego ciastaMąkę tortową i mąkę krupczatkę (możesz również zrobić ciasto z samej mąki tortowej) przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj cukier i wymieszaj. Wybij jajko do miseczki i roztrzep ze śmietaną oraz ekstraktem waniliowym. Masło pokrój w małą kostkę. Możesz włożyć masło na chwilę do zamrażarki, dzięki czemu nie będzie topiło się podczas dotykania ciepłymi dłońmi.
- Wyrabianie i chłodzenie ciastaW suchych składnikach zrób dołek i wlej w niego jajko ze śmietaną oraz wanilią. Dodaj pokrojone masło i szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę i przełóż do miski. Dodaj cynamon, skórkę otartą z cytryny oraz cukier i wymieszaj.
- WykonanieRozwałkuj schłodzone ciasto na prostokąt o grubości około 4 mm. Na środku ciasta wyłóż farsz i rozprowadź go niezbyt grubą warstwą, pozostawiając 10 cm odstęp od brzegów ciasta. Zawiń na farsz trzy boki ciasta, a następnie zwiń roladę (górny brzeg ciasta powinien znaleźć się pod spodem). Zrób na wierzchu strudla kilka niewielkich nacięć.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz strudel 35-40 minut – wierzch powinien ładnie się przyrumienić. Gotowy wypiek wyjmij z piekarnika i ostudź.
Strudel na kruchym cieście podaję oprószony cukrem pudrem z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych.
Czytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babciCzytaj też:
Ciasto jogurtowe z czekoladą przygotowuję w 10 minut. Prosty przepis na puszysty wypiek