Lubię sprawiać rodzinie przyjemności. Zwłaszcza gdy nie kosztują dużo czasu, ani pieniędzy. Ten deser z piekarnika to taki mój pomysł na domowy poprawiacz nastroju. Robię go zwykle, gdy za oknem chłodno i mokro, bo wiem, że wszyscy ucieszą się na jego widok. Nie mówiąc już o wielkiej przyjemności jedzenia.
Jakie jabłka wybrać do zapiekania?
Do pieczenia najlepsze są twardsze, lekko kwaśne odmiany jabłek, które nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany, np.: Antonówka, Boskoop, Idared. Nie sięgajcie po zbyt miękkie odmiany jabłek (np. Gala, Golden Delicious), bo mogą się rozpaść w czasie pieczenia i zmienić w mus.
Jak zrobić owoce zapiekane pod słodką chmurką?
Przygotowanie tego pysznego deseru jest naprawdę proste. Wystarczy wziąć jabłka, obrać je i pokroić na kawałki. Potem trzeba je wymieszać z paroma dodatkami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Wystarczy 10-15 minut, by zmiękły. W czasie, gdy się pieką, należy przygotować słodką piankę, czyli bezę. Wykłada się ją na owoce i ponownie wstawia do piekarnika. Gdy beza się lekko zrumieni, deser jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.
Przepis: Jabłka pod słodką chmurką
Jabłka zapiekane z orzechami pod chrupiącą bezą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 4 twardsze, lekko kwaśne jabłka
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, pekan)
- 1 łyżka masła
Beza:
- 2 białka jaj
- 4-5 łyżek cukru drobnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówJabłka umyj, obierz, przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Każde jabłko pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cynamonem, miodem i posiekanymi orzechami.
- ZapiekanieŻaroodporną formę wysmaruj masłem. Przełóż do niej owoce. Piecz je ok. 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż zaczną się robić miękkie. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj ze skrobią.
- Pieczenie z beząPodpieczone jabłka przykryj warstwą słodkiej piany. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5-8 minut, aż piana lekko zesztywnieje i zrobi się złocista.
Wskazówka: Zamiast bezą, owoce można przykryć masą z serka mascarpone i ubitej śmietanki. Dobrze sprawdzi się także tradycyjna kruszonka lub kruszonka z dodatkiem płatków owsianych.
Czym można wzbogacić deser z piekarnika?
Ja do tej jabłkowej zapiekanki dodaję posiekane orzechy pekan lub włoskie. Można też jednak sięgnąć po laskowe czy migdały – również dodadzą przyjemnej chrupkości. Dobrym dodatkiem do tego słodkiego deseru będą także suszone owoce, np. żurawina, daktyle, figi, rodzynki. Świetnie też sprawdzą się płatki owsiane i wiórki kokosowe.
Czytaj też:
W godzinę robię lekki biszkopt z jabłkami. Pachnie jak u mamy i znika w jeden wieczórCzytaj też:
Biorę ciasto francuskie i cztery dodatki. Robię z nich kolację lepszą niż z restauracji