Soczyste owoce zapiekam pod słodką chmurką. Ten prosty deser świetnie poprawia humor

Soczyste owoce zapiekam pod słodką chmurką. Ten prosty deser świetnie poprawia humor

Dodano: 
Jabłka pod bezą
Jabłka pod bezą Źródło: Shutterstock / Dar1930
Oto deser z piekarnika, który świetnie poprawia nastrój. Z tego powodu często przyrządzam go jesienią. Wygląda, jak z restauracji, a robię go w parę chwil. Cała rodzina zajada go z radością.

Lubię sprawiać rodzinie przyjemności. Zwłaszcza gdy nie kosztują dużo czasu, ani pieniędzy. Ten deser z piekarnika to taki mój pomysł na domowy poprawiacz nastroju. Robię go zwykle, gdy za oknem chłodno i mokro, bo wiem, że wszyscy ucieszą się na jego widok. Nie mówiąc już o wielkiej przyjemności jedzenia.

Jakie jabłka wybrać do zapiekania?

Do pieczenia najlepsze są twardsze, lekko kwaśne odmiany jabłek, które nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany, np.: Antonówka, Boskoop, Idared. Nie sięgajcie po zbyt miękkie odmiany jabłek (np. Gala, Golden Delicious), bo mogą się rozpaść w czasie pieczenia i zmienić w mus.

Jak zrobić owoce zapiekane pod słodką chmurką?

Przygotowanie tego pysznego deseru jest naprawdę proste. Wystarczy wziąć jabłka, obrać je i pokroić na kawałki. Potem trzeba je wymieszać z paroma dodatkami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Wystarczy 10-15 minut, by zmiękły. W czasie, gdy się pieką, należy przygotować słodką piankę, czyli bezę. Wykłada się ją na owoce i ponownie wstawia do piekarnika. Gdy beza się lekko zrumieni, deser jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.

Przepis: Jabłka pod słodką chmurką

Jabłka zapiekane z orzechami pod chrupiącą bezą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 4 twardsze, lekko kwaśne jabłka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, pekan)
  • 1 łyżka masła

Beza:

  • 2 białka jaj
  • 4-5 łyżek cukru drobnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówJabłka umyj, obierz, przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Każde jabłko pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cynamonem, miodem i posiekanymi orzechami.
  2. ZapiekanieŻaroodporną formę wysmaruj masłem. Przełóż do niej owoce. Piecz je ok. 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż zaczną się robić miękkie. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj ze skrobią.
  3. Pieczenie z beząPodpieczone jabłka przykryj warstwą słodkiej piany. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5-8 minut, aż piana lekko zesztywnieje i zrobi się złocista.

Wskazówka: Zamiast bezą, owoce można przykryć masą z serka mascarpone i ubitej śmietanki. Dobrze sprawdzi się także tradycyjna kruszonka lub kruszonka z dodatkiem płatków owsianych.

Czym można wzbogacić deser z piekarnika?

Ja do tej jabłkowej zapiekanki dodaję posiekane orzechy pekan lub włoskie. Można też jednak sięgnąć po laskowe czy migdały – również dodadzą przyjemnej chrupkości. Dobrym dodatkiem do tego słodkiego deseru będą także suszone owoce, np. żurawina, daktyle, figi, rodzynki. Świetnie też sprawdzą się płatki owsiane i wiórki kokosowe.

Czytaj też:
W godzinę robię lekki biszkopt z jabłkami. Pachnie jak u mamy i znika w jeden wieczór
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i cztery dodatki. Robię z nich kolację lepszą niż z restauracji