Jest słodki, ale słodycz doskonale przełamują kwaśne jabłka. Orzeźwiający, ale nie wychładza, bo cynamon nadaje mu rozgrzewającego charakteru. Jabłecznik na zimno to specjalność mojej znajomej, która robi ten deser w wielu odsłonach – ja podaję jedną z wersji, a inne możliwości opisuję na końcu.
Jak zrobić ciasto jabłkowe na zimno?
Najwięcej pracy przy tym cieście zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Owoce należy wrzucić na patelnię lub do rondelka i prażyć chwilę z cukrem i cynamonem. Powinny delikatnie zmięknąć i zacząć się rozpadać (w razie potrzeby można podlać jabłka niewielką ilością wody). Do jabłek dodajemy galaretki – propozycja z przepisu to galaretki pomarańczowe, ale dobrze pasują też cytrynowe czy agrestowe. I tu od razu ważna uwaga: jabłecznik w tej wersji jest dość słodki, ponieważ gotowe galaretki są słodzone. Jeśli wolisz, aby twoje ciasto było mniej słodkie i miało tylko smak jabłek, zamiast kolorowych galaretek wykorzystaj czystą żelatynę: rozpuść cztery łyżki w 500 ml wody i dodaj do masy jabłkowej. W tej wersji można dodać do jabłek nieco więcej cukru i cynamonu: najlepiej spróbuj masy, czy jest odpowiednio słodka.
To ciasto bez pieczenia, które ma mięciutki spód z biszkoptów. Biszkopty kładziemy na górze, kiedy galaretka jabłkowa zaczyna już lekko tężeć: ten patent sprawia, że foremkę z gotowym deserem możesz łatwo obrócić i wysunąć na talerz do góry dnem. Jednocześnie ciasteczka nie będą rozmoczone przez masę jabłkową.
Przepis: Jabłecznik bez pieczenia
Pyszny deser jabłkowy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 142 w każdej porcji
Składniki
- 6 jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g biszkoptów
Sposób przygotowania
- Szykowanie jabłekJabłka obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię razem z cukrem i cynamonem. Smaż na małej mocy palnika, aż zaczną się lekko rozpadać.
- Robienie ciastaObie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i dodaj do jabłek. Przelej masę do foremki, a kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć, ułóż na wierzchu biszkopty (płaską stroną do góry). Wstaw deser do lodówki na kilka godzin. Aby wyjąć z foremki, ogrzej delikatnie brzegi i wyłóż ciasto na paterę do góry dnem.
Inne pomysły na jabłecznik bez pieczenia
Jabłecznik bez pieczenia daje wiele możliwości na kulinarne eksperymenty, a te ogranicza tylko wyobraźnia. Pysznym pomysłem jest np. dodanie do masy jabłkowej mleka kokosowego lub wiórków kokosowych. Można też dołożyć do jabłek waniliowy serek homogenizowany.
Smak masy jabłkowej doskonale podkręcą cytrusy: wystarczy dorzucić do smażenia jabłek skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Deser można uszykować nie tylko w dużej formie, ale też w szklankach lub pucharkach.
Czytaj też:
Babcia kazała czekać, aż ciasto wyrośnie. Teraz robię je szybciej, a smakuje tak samo dobrzeCzytaj też:
Lepsze i zdrowsze niż czekoladki. Z miodu i trzech składników robię batony, które znikają w minutę