To popisowy jabłecznik mojej znajomej. Szykujesz rano, a po pracy masz obłędny deser do kawy

To popisowy jabłecznik mojej znajomej. Szykujesz rano, a po pracy masz obłędny deser do kawy

Dodano: 
Szykowanie jabłek na ciasto
Szykowanie jabłek na ciasto Źródło: Shutterstock / Johannes Ziegler Photo
Ten jabłecznik na zimno wymaga dosłownie kwadransa pracy. Resztę robi już lodówka, bo deser musi dobrze się schłodzić.

Jest słodki, ale słodycz doskonale przełamują kwaśne jabłka. Orzeźwiający, ale nie wychładza, bo cynamon nadaje mu rozgrzewającego charakteru. Jabłecznik na zimno to specjalność mojej znajomej, która robi ten deser w wielu odsłonach – ja podaję jedną z wersji, a inne możliwości opisuję na końcu.

Jak zrobić ciasto jabłkowe na zimno?

Najwięcej pracy przy tym cieście zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Owoce należy wrzucić na patelnię lub do rondelka i prażyć chwilę z cukrem i cynamonem. Powinny delikatnie zmięknąć i zacząć się rozpadać (w razie potrzeby można podlać jabłka niewielką ilością wody). Do jabłek dodajemy galaretki – propozycja z przepisu to galaretki pomarańczowe, ale dobrze pasują też cytrynowe czy agrestowe. I tu od razu ważna uwaga: jabłecznik w tej wersji jest dość słodki, ponieważ gotowe galaretki są słodzone. Jeśli wolisz, aby twoje ciasto było mniej słodkie i miało tylko smak jabłek, zamiast kolorowych galaretek wykorzystaj czystą żelatynę: rozpuść cztery łyżki w 500 ml wody i dodaj do masy jabłkowej. W tej wersji można dodać do jabłek nieco więcej cukru i cynamonu: najlepiej spróbuj masy, czy jest odpowiednio słodka.

To ciasto bez pieczenia, które ma mięciutki spód z biszkoptów. Biszkopty kładziemy na górze, kiedy galaretka jabłkowa zaczyna już lekko tężeć: ten patent sprawia, że foremkę z gotowym deserem możesz łatwo obrócić i wysunąć na talerz do góry dnem. Jednocześnie ciasteczka nie będą rozmoczone przez masę jabłkową.

Przepis: Jabłecznik bez pieczenia

Pyszny deser jabłkowy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
142 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłekJabłka obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię razem z cukrem i cynamonem. Smaż na małej mocy palnika, aż zaczną się lekko rozpadać.
  2. Robienie ciastaObie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i dodaj do jabłek. Przelej masę do foremki, a kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć, ułóż na wierzchu biszkopty (płaską stroną do góry). Wstaw deser do lodówki na kilka godzin. Aby wyjąć z foremki, ogrzej delikatnie brzegi i wyłóż ciasto na paterę do góry dnem.

Inne pomysły na jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia daje wiele możliwości na kulinarne eksperymenty, a te ogranicza tylko wyobraźnia. Pysznym pomysłem jest np. dodanie do masy jabłkowej mleka kokosowego lub wiórków kokosowych. Można też dołożyć do jabłek waniliowy serek homogenizowany.

Smak masy jabłkowej doskonale podkręcą cytrusy: wystarczy dorzucić do smażenia jabłek skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Deser można uszykować nie tylko w dużej formie, ale też w szklankach lub pucharkach.

Czytaj też:
Babcia kazała czekać, aż ciasto wyrośnie. Teraz robię je szybciej, a smakuje tak samo dobrze
Czytaj też:
Lepsze i zdrowsze niż czekoladki. Z miodu i trzech składników robię batony, które znikają w minutę

Źródło: smaki.pl