Nie wyrzucam przejrzałych bananów. W 20 minut robię zdrową przekąskę, którą jem bez wyrzutów sumienia

Nie wyrzucam przejrzałych bananów. W 20 minut robię zdrową przekąskę, którą jem bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Banany pieczone w skórce
Banany pieczone w skórce Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Przejrzałych bananów nie wyrzucam, tylko zamieniam w bajeczną przekąskę. Karmelizowany owoc z miodem wręcz rozpływa się w ustach, a kawałki orzechów chrupią pod zębem. Deser robię w kwadrans w piekarniku.

To jeden z najprostszych ciepłych deserów, a przy tym mój ulubiony. Zanim go spróbowałam, nie przypuszczałam, że banan może być tak pyszny. Teraz piekę go regularnie i jem także na śniadanie z płatkami zbożowymi, jogurtem albo jaglanką. Smakuje mi także na kanapkach z masłem orzechowym.

Jak zrobić pieczonego banana?

Przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy przekroić owoc wzdłuż, pokryć słodkim syropem lub cukrem, po czym upiec w piekarniku. Ja najczęściej używam miodu gryczanego albo syropu klonowego, czasem sięgam też po ten z agawy.

Kwestia dodatków smakowych do banana jest indywidualna. Cynamon można zastąpić kakao w proszku albo szczyptą mielonego kardamonu, a owoc posypać tymi dodatkami przed polaniem miodem. Pasuje tu ponadto świeży lub suszony imbir czy inne przyprawy, na przykład mielona gałka muszkatołowa, goździki czy anyż gwiaździsty.

Do deseru pasują różne rodzaje orzechów, ale dla właściwego smaku powinny być podprażone. Gdy nie mam pistacji czy tych laskowych, wybieram migdały lub orzechy włoskie. Gdy mam ochotę na więcej słodyczy, zamiast jogurtu dokładam bitą śmietanę albo kulkę lodów.

Przepis: Banany pieczone w skórce z miodem i orzechami

Słodka przekąska z połówek pieczonych bananów z pysznymi dodatkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki prażonych orzechów pistacjowych albo laskowych
  • 1/4 łyżeczku mielonego cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bananówNastaw piekarnik na 180 stopni. Posiekaj orzechy. Banany umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża. Ułóż połówki skórą do dołu na blaszce przykrytej pergaminem i posmaruj miąższ połową miodu.
  2. PieczeniePiecz banany przez 15 minut, aż miąższ skarmelizuje, a skóra stanie się czarna i miękka. Podawaj posypane cynamonem i orzechami, a następnie skropione resztą miodu i jogurtem.

Czy banany piec w skórce?

Skórka scala banany przy pieczeniu, dlatego często się jej nie zdejmuje. Owoców nie trzeba jednak dzielić na połówki, bo można też rozkroić je wzdłuż i wlać do środka miód, a także włożyć orzechy, masło orzechowe czy kawałki czekolady.

Niektórzy owijają nadziewane owoce folią aluminiową, co zapobiega ich rozpadaniu się. Są też jednak przepisy, gdzie w paczuszce umieszcza się obrane banany z miodem i dodatkami. Nie jest to zdrowa metoda i zostawia metaliczny posmak w jedzeniu, dlatego jej nie polecam.

Sposób na pieczone banany bez skórki

Dobrze smakują także banany pieczone bez skórek, co najlepiej robić w żaroodpornym naczyniu. Połówki pokryte miodem albo cukrem piecze się w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.

Czytaj też:
Z bananów i gotowego ciasta robię pyszny, efektowny deser. Cała rodzina chrupie, aż miło
Czytaj też:
Ryż z karmelizowanymi bananami bije na głowę ten z jabłkami. Dzieci ciągle się o niego pytają