Chrupiące jabłuszka robię w 15 minut. Efektowne ciasteczka znikają, nim zdążą wystygnąć

Chrupiące jabłuszka robię w 15 minut. Efektowne ciasteczka znikają, nim zdążą wystygnąć

Dodano: 
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ciasteczka-jabłuszka robi się łatwo, a wyglądają niczym z cukierni. Wystarczy, że masz w domu gotowe ciasto francuskie i jedno jabłko.

Ciastka francuskie z jabłkami można zrobić na wiele sposobów, ale ten jest moim ulubionym, bo nic tak nie poprawia humoru, jak chrupiące, smaczne i pięknie wyglądające ciasteczka. Ciasteczka-jabłuszka wymagają nieco zabawy przy wykrawaniu, ale ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 15 minut. Resztę robi już piekarnik.

Jak zrobić ciastka francuskie z jabłkami?

Bazą tych ciastek z jabłkami jest gotowe ciasto francuskie, które kupisz niemal w każdym spożywczaku. Z płatu ciasta powinno wyjść 6-8 ciastek, w zależności od tego, jak duże koła wykroisz. Ja wolę robić te ciastka dość duże, dlatego wychodzi mi sześć sztuk

Aby wykroić koła na ciastka, potrzebujesz foremek lub naczyń o dwóch różnych średnicach: mniejsze jest po to, aby delikatnie odcisnąć środek. Ten prosty patent sprawi, że same brzegi ciasta ładnie wyrosną.

Do przygotowania ciastek możesz użyć dowolnych jabłek. Ja zwykle wybieram jabłka twardsze i kwaśne. Listki i ogonki, które po upieczeniu dodają deserowi wyjątkowego uroku, wycinam malutkim nożem. Trzeba je dobrze przykleić do ciastek.

Przepis: Ciastka francuskie z jabłkami

Chrupiące ciasteczka w kształcie jabłek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
174 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko

dodatkowo:

  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta
    Szykowanie ciasta
    Z ciasta wykrój koła. Na każdym odciśnij szklanką lub foremką mniejszy okrąg (patrz zdjęcie). Skrawki ciasta odłóż: wytniesz z nich ogonki i listki.
  2. Szykowanie ciastek
    Szykowanie ciastek
    Jabłko pokrój na półplasterki. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Środek każdego ciastka posyp cukrem i cynamonem, a na to układaj plasterki jabłek (u mnie to cztery plasterki na jabłko).
  3. Wykańczanie i pieczenie
    Wykańczanie i pieczenie
    Z resztek ciasta wykrój ogonki i listki (małym nożykiem). Przyklej je do ciastek. Jabłka dodatkowo posyp odrobiną cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 25 minut.
  4. Serwowanie ciastek
    Serwowanie ciastek
    Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem.

Inne pomysły na ciastka z jabłkami

Na koniec podrzucam jeszcze kilka inspiracji, bo przepis na te ciastka można modyfikować.

Do pieczenia francuskich jabłuszek możesz dodać również inne składniki. Ja czasem posypuję je dodatkowo orzechami włoskimi. Można też do ich przygotowania wykorzystać krem czekoladowo-orzechowy. Posmaruj nim środki ciastek i na to połóż plasterki jabłka.

Ja zwykle po upieczeniu posypuję je cukrem pudrem, ale pyszną opcją jest także polanie jabłek odrobiną płynnego miodu. Gorące ciasteczkowe jabłuszka są świetnym dodatkiem do deserów z lodami: wystarczy gałka lodów waniliowych i takie ciastko, aby stworzyć efektowny i pyszny deser.

Czytaj też:
To jedno z najzdrowszych ciast, jakie możesz przygotować. Jest wilgotne i pełne smaku
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnością