Szarlotka z bezą to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Trzy warstwy tworzą deser idealny

Szarlotka z bezą to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Trzy warstwy tworzą deser idealny

Dodano: 
Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą Źródło: Shutterstock / Shekhovtsova
Szarlotka z bezą już swoim wyglądem zachęca, aby sięgnąć po kawałek. A potem – otrzegam – nie można już przestać.

Szarlotka z bezą to efektowne i obłędnie smaczne ciasto z jabłkami. To idealnie kruchy spód, wyrazista warstwa jabłek i delikatna beza na wierzchu. Przepis nie jest trudny, ale wymaga nieco cierpliwości i pracy. Po stokroć warto!

Jak zrobić szarlotkę z bezą?

Bazą szarlotki jest proste kruche ciasto, które najpierw trzeba lekko podpiec. Dopiero na tak przygotowanym spodzie lądują owoce oraz beza. Rada: do ciasta kruchego można dodać odrobinę cynamonu i suszonego imbiru, jeśli lubisz szarlotki o korzennym smaku.

Jabłka można przygotować na kilka sposobów. Można je pokroić, a można zetrzeć. W przepisie podaję, aby dodać do nich kisiel cytrynowy, ale może być też inny smak (np. agrestowy). Do jabłek można dodać także cynamon.

Bezę można zrobić z dwóch składników, czyli białek i cukru. Jeśli posługujesz się robotem, to wystarczy wbić białka do misy (najlepiej, żeby były w temperaturze pokojowej), wsypać cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza (cukier musi się całkowicie rozpuścić).

Bezę można posypać częścią kruchego ciasta, ale ten etap można pominąć. Do gotowej bezy można również dodać garść płatków migdałów lub płatkami posypać bezę wyłożoną na ciasto. Można też ciasto posypać kruszonką (ale nie przesadź z jej ilością).

Przepis: Szarlotka z bezą

Kruche ciasto z jabłkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
353 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki kisielu cytrynowego

na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta kruchegoWymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj żółtka, masło, ekstrakt i zagnieć wszystko ręcznie lub użyj miksera. Ciasto będzie miała konsystencję plastycznej kruszonki. Odłóż 2 łyżki ciasta i włóż do zamrażarki. Resztę wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i delikatnie ugnieć. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
  2. Szykowanie jabłek i bezyJabłka pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z kisielem. Białka z cukrem ubij na sztywną, lśniącą bezę (ubijaj razem ok. 8-10 minut).
  3. Pieczenie ciastaNa kruchy spód wyłóż warstwę jabłek, a na nią bezę. Na wierzch rozkrusz delikatnie resztę ciasta z zamrażarki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ok. 40-50 minut (termoobieg).

Jak podawać szarlotkę z bezą?

Ciasto z jabłkami i bezą nie potrzebuje już żadnych specjalnych dekoracji, ale jeśli chcesz, można je delikatnie oprószyć cynamonem czy serwować ze świeżymi listkami mięty. Świetnie smakuje na ciepło podane z gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.

To ciasto wręcz stworzone do dobrej kawy czy herbaty, dlatego sprawdzi się idealnie jako ciasto na weekend, ale też ciasto na specjalne okazje: imieniny, urodziny czy inne przyjęcia.

Czytaj też:
Szarlotka królewska to mój hit sezonu. Ten deser z jabłek jest lepszy niż z cukierni
Czytaj też:
Gotowe ciasto, torebka budyniu i sezonowy owoc. Raz-dwa zamieniam je w chrupiące ciastka

Źródło: smaki.pl