Najwyżej 10 minut pracy i mniej niż pół godziny w piekarniku. To ekspresowe brownie z gruszkami to prawdziwy, słodki hit na jesień. To ciasto z rodzaju tych, które zawsze wychodzą i z którymi poradzą sobie nawet początkujący.
Jak zrobić brownie z gruszkami?
Bazą deseru jest klasyczne brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto, które piecze się w płaskiej, dużej formie. Przy szykowaniu deseru zwróć uwagę na czas pieczenia. Może to być czas w przedziale 25-35 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej. Ważne, aby brownie nie przesuszyć, ponieważ cały jego sekret tkwi w wilgotnym wnętrzu.
Do deseru najlepiej wykorzystać całe gruszki i kroić je w plastry razem z ogonkami i gniazdami nasiennymi. To potem wymaga odłożenia tych fragmentów podczas jedzenia, jednak w tej wersji gotowy deser wygląda niezwykle efektownie. Jeśli chcesz mieć w cieście gruszki bez gniazd nasiennych: usuń je i dopiero pokrój w owoce w plastry (w takiej wersji mogą to być pokrojone połówki lub ćwiartki owocu).
Inspiracje: Jeśli lubisz korzenne smaki, możesz przed pieczeniem oprószyć gruszki delikatnie cynamonem. Oprócz gruszek na cieście można również poukładać połówki orzechów włoskich.
Przepis: Brownie z gruszkami
Ciasto czekoladowe z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 317 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2-3 gruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Całe gruszki pokrój w plastry i ułóż na cieście. Piecz 25-30 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Jak podawać brownie z gruszkami?
Brownie z gruszkami obłędnie smakuje podane jeszcze lekko ciepłe. Wówczas możesz położyć obok gałkę lodów waniliowych. Ciepłe ciasto może być jeszcze odrobinę lejące w środku, ale na tym polega cały jego urok. Brownie oczywiście można jeść także na zimno, także schłodzone w lodówce.
Ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem, gorzkim kakao albo cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Czytaj też:
Kroję jabłka i układam na puszystym cieście. Łatwy przepis na deser z owocamiCzytaj też:
To ciasto marchewkowe to hit jesieni. Aromatyczne, wilgotne, idealne do kawy