Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne gruszki. Ekspresowy i łatwy deser

Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne gruszki. Ekspresowy i łatwy deser

Dodano: 
Brownie z gruszkami
Brownie z gruszkami Źródło: Shutterstock / A_Lein
To ciasto czekoladowe z gruszkami nie tylko efektownie wygląda, ale i doskonale smakuje. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty i szybki.

Najwyżej 10 minut pracy i mniej niż pół godziny w piekarniku. To ekspresowe brownie z gruszkami to prawdziwy, słodki hit na jesień. To ciasto z rodzaju tych, które zawsze wychodzą i z którymi poradzą sobie nawet początkujący.

Jak zrobić brownie z gruszkami?

Bazą deseru jest klasyczne brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto, które piecze się w płaskiej, dużej formie. Przy szykowaniu deseru zwróć uwagę na czas pieczenia. Może to być czas w przedziale 25-35 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej. Ważne, aby brownie nie przesuszyć, ponieważ cały jego sekret tkwi w wilgotnym wnętrzu.

Do deseru najlepiej wykorzystać całe gruszki i kroić je w plastry razem z ogonkami i gniazdami nasiennymi. To potem wymaga odłożenia tych fragmentów podczas jedzenia, jednak w tej wersji gotowy deser wygląda niezwykle efektownie. Jeśli chcesz mieć w cieście gruszki bez gniazd nasiennych: usuń je i dopiero pokrój w owoce w plastry (w takiej wersji mogą to być pokrojone połówki lub ćwiartki owocu).

Inspiracje: Jeśli lubisz korzenne smaki, możesz przed pieczeniem oprószyć gruszki delikatnie cynamonem. Oprócz gruszek na cieście można również poukładać połówki orzechów włoskich.

Przepis: Brownie z gruszkami

Ciasto czekoladowe z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
317 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2-3 gruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Całe gruszki pokrój w plastry i ułóż na cieście. Piecz 25-30 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

Jak podawać brownie z gruszkami?

Brownie z gruszkami obłędnie smakuje podane jeszcze lekko ciepłe. Wówczas możesz położyć obok gałkę lodów waniliowych. Ciepłe ciasto może być jeszcze odrobinę lejące w środku, ale na tym polega cały jego urok. Brownie oczywiście można jeść także na zimno, także schłodzone w lodówce.

Ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem, gorzkim kakao albo cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

Czytaj też:
Kroję jabłka i układam na puszystym cieście. Łatwy przepis na deser z owocami
Czytaj też:
To ciasto marchewkowe to hit jesieni. Aromatyczne, wilgotne, idealne do kawy