Ciasto marchewkowe to ciasto, które zachwyca aromatem, smakiem i wilgotną teksturą. Nasza propozycja to ciasto z pysznym kremem maślanym i orzechami włoskimi. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie całości razem z pieczeniem zajmie mniej niż godzinę.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?
Samo przygotowanie ciasta jest proste: wystarczy wymieszać osobno składniki mokre i suche, a potem je połączyć. Nasze ciasto marchewkowe to ciasto aromatyzowane wanilią, skórką pomarańczy i cynamonem, ale jeśli chcesz, możesz tu dodać inne składniki i przyprawy, np. imbir, gałkę muszkatołową, kakao czy mieszankę przypraw do pierników. Rada: do ciasta można dodać cukier trzcinowy lub wymieszać go pół na pół z cukrem białym.
Krem to prosty krem na bazie lekko słonego serka typu philadelphia, który miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jeśli nie masz serka philadelphia, można wykorzystać mascarpone.
Wskazówka: orzechy włoskie warto podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i bardziej aromatyczne.
Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem
Pyszne i aromatyczne ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 201 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 szklanki tartej marchewki (na grubych oczkach)
- 1/3 szklanki musu jabłkowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
na krem:
- 150 g miękkiego masła
- 250 g serka typu philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W drugiej wymieszaj widelcem lub szpatułką: jajka, olej, mus jabłkowy, cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę pomarańczową. Połącz składniki suche i mokre: wymieszaj dobrze.
- Pieczenie ciastaCiasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 175 stopni.
- Robienie kremuZmiksuj na puszystą masę składniki na krem.
- Dekorowanie ciastaWierzch ostudzonego ciasta posmaruj kremem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Odstaw w chłodne miejsce.
Inne wersje ciasta marchewkowego
Ciasto marchewkowe z tego przepisu można podać na wiele sposobów: klasyczny to ten z warstwą kremu na wierzchu. Ale ciasto można również kremem przełożyć: wówczas po upieczeniu i wystudzeniu podziel je na dwa blaty i przełóż warstwą kremu. Ciasto marchewkowe można również przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym albo pomarańczowym.
Ciasto można też przygotować bez kremu. Można je jedynie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Świetnie sprawdzi się tu także cynamonowy lukier przygotowany z wody, cukru pudru i cynamonu (wystarczy wymieszać składniki). Lukier można zrobić również na bazie soku z pomarańczy lub dodać do lukru skórkę otartą z pomarańczy.
Czytaj też:
Anielskie ciasto bez pieczenia robię w 30 minut. Deser lekki jak chmurka znika w mgnieniu okaCzytaj też:
Od kiedy używam tego składnika, obniżam cukier o połowę. Ciasta są lepsze niż z cukierni