Pyszne gruszki deserowe robię szybko na patelni. Są o wiele lepsze, niż te z syropu

Pyszne gruszki deserowe robię szybko na patelni. Są o wiele lepsze, niż te z syropu

Dodano: 
Gruszki deserowe
Gruszki deserowe Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Macie ochotę na coś słodkiego? To może przygotujecie szybkie gruszki na patelni? Mało przy nich pracy, a smak znakomity. Na dodatek ten deser jest zdrowy, wartościowy i niezbyt kaloryczny.

Uwielbiam desery owocowe, bo doskonale smakują i są lekkie. Można je jeść niemal bez wyrzutów sumienia, gdyż zawierają stosunkowo niedużo kalorii i nie idą w boczki. Dziś zapraszam was na słodkie gruszki z patelni, które doskonale smakują same, a jeszcze lepiej z kulką lodów!

Jakie gruszki wybrać do deseru?

Do deserów przyrządzanych na ciepło najlepsze są gruszki dojrzałe i aromatyczne, ale jednak jędrne i dosyć twarde. Takie nie rozpadną się w czasie obróbki termicznej i będą wyglądały apetycznie. Zdecydowanie należy unikać mocno dojrzałych czy przejrzałych owoców, bo te szybko zamieniają się w papkę. Jeśli zaś chodzi o odmiany, warto sięgnąć po Konferencję, Wiliams i Lukasówkę.

Jak zrobić gruszki deserowe z patelni?

Przygotowanie gruszek deserowych należy zacząć od wybrania jędrnych owoców i ich umycia. Warto obrać je ze skórki, choć nie jest to konieczne. Owoce przeznaczone do smażenia najlepiej przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Ogonek można zostawić, bo dodaje apetycznego wyglądu.

Teraz na patelni należy przygotować słodką miksturę z masła, cukru i soku z cytryny. Na niej podsmaża się gruszki i podgrzewa na niedużym ogniu, by zmiękły. Całość warto doprawić cynamonem, można też sięgnąć po cukier wanilinowy czy odrobinę aromatycznego alkoholu.

Przepis: Gruszki deserowe z patelni

Gruszki smażone w słodkiej miksturze

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jędrne, dojrzałe gruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek cukru brązowego lub miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu lub kardamonu

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneGruszki umyj, obierz, przekrój na połówki, łyżeczką usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier lub miód i sok z cytryny. Całość podgrzewaj, aż powstanie lekki karmel.
  2. SmażenieGruszki ułóż na patelni przekrojem do dołu. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż się ładnie zrumienią. Potem odwróć je na drugą stronę, posyp cynamonem i smaż jeszcze kilka minut, polewając sosem.

Jak podać gruszki deserowe z patelni?

Tak przygotowane gruszki deserowe z patelni doskonale smakują same – i na ciepło i na zimno. Jeśli jednak chcecie podnieść smak gruszkowego deseru, zaserwujcie je z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych, udekorujcie bitą śmietaną albo podajcie z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Słodkie gruszki możecie też posypać prażonymi orzechami włoskimi, laskowymi czy migdałami. Świetnie też będą smakowały polane roztopioną z odrobiną śmietanki gorzką czekoladą albo podane z herbatnikami.

Czytaj też:
Pyszny mus na płaski brzuch robię z dwóch składników. Zjadam rano, ubrania leżą, jak ulał
Czytaj też:
Co roku czekam na gruszki, by zrobić je w aromatycznym sosie. Sekret tkwi w dwóch składnikach