Zapach placka ze śliwkami przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Moja babcia piekła to ciasto z dodatkiem śliwek węgierek, które dojrzewały w przydomowym ogrodzie. Ostatnio od koleżanki, która jest cukierniczką, dostałem sprawdzony przepis na kruche ciasto. Dzięki temu wypiek wychodzi delikatny. Do tego dodaję maślaną kruszonkę i sezonowe owoce jak babcia.
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?
Kruche ciasto robię z mąki krupczatki. Możesz zastąpić mąką pszenną typ 500 lub użyć obu rodzajów mąk w dowolnych proporcjach – im więcej krupczatki, tym kruchsze ciasto. Masło do ciasta i żółtko powinny być zimne. Składniki szybko wyrabiam i wstawiam ciasto na 1 godzinę do lodówki. Kruszonkę przygotowuję w tradycyjny sposób, łącząc mąkę, masło i cukier w proporcjach 2:1:1. Do smaku można dodać nieco wanilii, cynamonu, mielonych goździków, kardamonu.
Wskazówka: jeżeli kruche ciasto wyjdzie bardzo twarde, to możesz dodać więcej zimnej wody, kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny.
Kruchy spód można podpiec przed nałożeniem owoców, ale ja tego nie robię – śliwki, choć soczyste, nie powodują, że spód placka wychodzi miękki i nasiąknięty sokiem. Jeżeli owoce są naprawdę bardzo soczyste, to można je przed wyłożeniem na ciasto lekko oprószyć skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Połączenie maślanego spodu i chrupiącej kruszonki z lekko kwaskowymi, soczystymi śliwkami smakuje obłędnie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 277 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
Na nadzienie:
- 500 g świeżych pozbawionych pestek śliwek
- 1 łyżka cukru
Na kruszonkę:
- 50 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaWymieszaj mąkę krupczatkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz zimną wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub na 30 minut do zamrażalnika.
- Przygotowanie nadzienia i kruszonkiUmyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w kostkę i osusz na papierowym ręczniku. Wymieszaj owoce z cukrem (ilość do smaku). Składniki na kruszonkę rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Przełóż kruszonkę do miski i wstaw do lodówki.
- WykonanieWyłóż średniej wielkości formę papierem do pieczenia (opcjonalnie posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą). Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy o 2 cm większej niż forma lub pokrój w plastry i wylep dno oraz boki formy do 1/2 wysokości. Dodaj śliwki i posyp zimną kruszonką.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-50 minut. Gotowe ciasto wystudź.
Kruchy placek ze śliwkami i chrupiącą kruszonką podaję na zimno, oprószony cukrem pudrem lub letni z gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych.
Dlaczego kruche ciasto wychodzi twarde i zbite?
Kruche ciasto powinno rozpływać się w ustach. Niestety, czasami wychodzi ciężkie i niesmaczne. Najczęściej jest to związane ze zbyt dużą ilością mąki w stosunku do pozostałych składników, dodaniem cukru kryształu (do kruchego ciasta najlepszy jest bardzo drobny cukier do wypieków lub cukier puder), a także dodaniem całych jajek (białko sprawia, że ciasto staje się twarde i zbite).
Jeżeli chcesz przygotować delikatne, rozpływające się ustach kruche ciasto, to polecam trzymać się starej zasady 3:2:1, która odnosi się do proporcji mąki, tłuszczu (najlepiej naturalnego masła, ale dobrze sprawdzi się również smalec, który zwiększa kruchość ciasta) i cukru (tutaj można zmniejszyć ilość, żeby ciasto nie wyszło bardzo słodkie).
Czytaj też:
Gdy mam mało czasu, robię te pyszne ciastka z jabłkami. Tani deser znika w kilka minutCzytaj też:
Kruche ciasto metodą 1:2:3 to hit mojej babci. Do tego przepisu wracam regularnie, zawsze z łezką w oku