Przepis na kruche ciasto mam od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Dodaj śliwki, a zachwycisz każdego

Przepis na kruche ciasto mam od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Dodaj śliwki, a zachwycisz każdego

Dodano: 
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Źródło: Shutterstock / sanzios
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką łączy w sobie klasyczny smak, prostotę wykonania i sezonowe owoce. Ten przepis to pewniak, który zawsze się udaje. Recepturę na kruche ciasto mam od eksperki.

Zapach placka ze śliwkami przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Moja babcia piekła to ciasto z dodatkiem śliwek węgierek, które dojrzewały w przydomowym ogrodzie. Ostatnio od koleżanki, która jest cukierniczką, dostałem sprawdzony przepis na kruche ciasto. Dzięki temu wypiek wychodzi delikatny. Do tego dodaję maślaną kruszonkę i sezonowe owoce jak babcia.

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?

Kruche ciasto robię z mąki krupczatki. Możesz zastąpić mąką pszenną typ 500 lub użyć obu rodzajów mąk w dowolnych proporcjach – im więcej krupczatki, tym kruchsze ciasto. Masło do ciasta i żółtko powinny być zimne. Składniki szybko wyrabiam i wstawiam ciasto na 1 godzinę do lodówki. Kruszonkę przygotowuję w tradycyjny sposób, łącząc mąkę, masło i cukier w proporcjach 2:1:1. Do smaku można dodać nieco wanilii, cynamonu, mielonych goździków, kardamonu.

Wskazówka: jeżeli kruche ciasto wyjdzie bardzo twarde, to możesz dodać więcej zimnej wody, kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny.

Kruchy spód można podpiec przed nałożeniem owoców, ale ja tego nie robię – śliwki, choć soczyste, nie powodują, że spód placka wychodzi miękki i nasiąknięty sokiem. Jeżeli owoce są naprawdę bardzo soczyste, to można je przed wyłożeniem na ciasto lekko oprószyć skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Połączenie maślanego spodu i chrupiącej kruszonki z lekko kwaskowymi, soczystymi śliwkami smakuje obłędnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
277 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól

Na nadzienie:

  • 500 g świeżych pozbawionych pestek śliwek
  • 1 łyżka cukru

Na kruszonkę:

  • 50 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWymieszaj mąkę krupczatkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz zimną wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub na 30 minut do zamrażalnika.
  2. Przygotowanie nadzienia i kruszonkiUmyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w kostkę i osusz na papierowym ręczniku. Wymieszaj owoce z cukrem (ilość do smaku). Składniki na kruszonkę rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Przełóż kruszonkę do miski i wstaw do lodówki.
  3. WykonanieWyłóż średniej wielkości formę papierem do pieczenia (opcjonalnie posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą). Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy o 2 cm większej niż forma lub pokrój w plastry i wylep dno oraz boki formy do 1/2 wysokości. Dodaj śliwki i posyp zimną kruszonką.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-50 minut. Gotowe ciasto wystudź.

Kruchy placek ze śliwkami i chrupiącą kruszonką podaję na zimno, oprószony cukrem pudrem lub letni z gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych.

Dlaczego kruche ciasto wychodzi twarde i zbite?

Kruche ciasto powinno rozpływać się w ustach. Niestety, czasami wychodzi ciężkie i niesmaczne. Najczęściej jest to związane ze zbyt dużą ilością mąki w stosunku do pozostałych składników, dodaniem cukru kryształu (do kruchego ciasta najlepszy jest bardzo drobny cukier do wypieków lub cukier puder), a także dodaniem całych jajek (białko sprawia, że ciasto staje się twarde i zbite).

Jeżeli chcesz przygotować delikatne, rozpływające się ustach kruche ciasto, to polecam trzymać się starej zasady 3:2:1, która odnosi się do proporcji mąki, tłuszczu (najlepiej naturalnego masła, ale dobrze sprawdzi się również smalec, który zwiększa kruchość ciasta) i cukru (tutaj można zmniejszyć ilość, żeby ciasto nie wyszło bardzo słodkie).

Czytaj też:
Gdy mam mało czasu, robię te pyszne ciastka z jabłkami. Tani deser znika w kilka minut
Czytaj też:
Kruche ciasto metodą 1:2:3 to hit mojej babci. Do tego przepisu wracam regularnie, zawsze z łezką w oku