Puszysty sernik bez spodu robię z sera z wiaderka. Jedna sztuczka sprawia, że nie opada

Puszysty sernik bez spodu robię z sera z wiaderka. Jedna sztuczka sprawia, że nie opada

Dodano: 
Sernik bez spodu
Sernik bez spodu Źródło: Shutterstock / irina2511
Ten sernik bez spodu to jeden z moich ulubionych deserów. Przepis jest prosty, a oprócz sera, do masy dodaję tylko cztery składniki.

Jestem wielką fanką serników, dlatego jest to ciasto, które często u mnie gości nie tylko od święta. Najprostsze serniki robi się łatwo i nie potrzeba do tego skomplikowanych składników. Sernik bez spodu zrobiony na bazie sera z wiaderka to ciasto, które wymaga nie więcej, niż kwadrans twojej pracy. Resztę już robi piekarnik.

Jak zrobić sernik bez spodu?

Mam kilka przepisów na serniki bez spodu, ale do tego szczególnie lubię wracać. To sernik, przy którym należy ubić białka, a żółtka z masłem i cukrem na jasną i puszystą masę. Jeśli masz robot kuchenny lub blender z końcówką do ubijania: skorzystaj z tych sprzętów, a przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Ubijanie jaj sprawia, że gotowy sernik jest wyjątkowo puszysty i delikatny. Ważne, aby masło było wyjęte odpowiednio wcześniej z lodówki. Musi być miękkie (ale nie roztopione).

Jeśli zależy ci, aby sernik nie opadł, nie otwieraj piekarnika po zakończeniu pieczenia. Wyłącz go i studź ciasto w piekarniku. Po ok. 15 minutach możesz delikatnie uchylić drzwiczki i wyjąć sernik dopiero, jak wystygnie. Przyznaję, że to niezła lekcja cierpliwości i u mnie różnie z tym bywa, ale nagrodą jest ładne, wyrośnięte, puszyste ciasto. Tu od razu wskazówka: jeśli wyjmiesz sernik od razu lub zbyt szybko, opadnie. Nie oznacza to jednak, że będzie niedobry. Będzie po prostu mniej efektowny i straci na puszystości, ale smak nadal będzie zachwycać.

Przepis: Puszysty sernik bez spodu

Pomysł na proste ciasto z sera z wiaderka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
442 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy serowejOddziel białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj (możesz to zrobić robotem) z cukrem. Dodawaj kolejno żółtka i utrzyj wszystko na puszystą, jasną masę. Dodaj ser z wiaderka i zmiksuj wszystko delikatnie na gładką masę. Na koniec dodaj budynie. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  2. Pieczenie sernikaRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55-60 minut. Ostudź ciasto w piekarniku, a potem schłodź w lodówce.

Co zrobić, żeby sernik nie pękał?

Jeśli zależy ci, aby gotowe ciasto miało gładką, niepopękaną górę, można wykorzystać jeszcze jeden trik, który sprawdza się przy sernikach: to gorąca woda, która podczas pieczenia paruje w piekarniku. Wystarczy, że na czas pieczenia ciasta włożysz na dolną półkę piekarnika foremkę lub inne naczynie z gorącą wodą (ale nie przesadź z jej ilością).

Czytaj też:
Połączenie jabłek i aksamitnego twarogu skradnie każde serce! Prosty przepis na efektowne ciasto
Czytaj też:
Ten puszysty deser podasz nawet na przyjęciu. Zrobisz go w 30 minut z prostych składników