Pierwszy raz spróbowałem takiego deseru w małej kawiarni w górach, gdzie gospodyni połączyła klasyczne ciasto marchewkowe z lekkim sernikiem na zimno. To zestawienie było tak niezwykłe, że od razu zapisałem sobie ten pomysł. Słodycz marchewki, kremowość śmietanki i chrupiące orzechy na wierzchu, całość smakowała jak wspomnienie domowego ciasta z dzieciństwa, tylko w nowoczesnym wydaniu.
Jak zrobić sernik na zimno na marchewkowym spodzie?
Aby ciasto marchewkowe było wilgotne i miało jednolitą strukturę, najlepiej użyć drobno startej marchewki. Grube wiórki nie rozprowadzą się równomiernie, przez co ciasto może być mniej spójne. Zamiast cukru trzcinowego warto sięgnąć po miód, który nada wypiekom głębszy, karmelowy smak i dodatkową wilgotność.
Do sernika najlepiej użyć serka o wysokiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu masa będzie bardziej stabilna, kremowa i aksamitna. Aby przełamać słodycz, można dodać odrobinę soku z cytryny, który wniesie świeży, lekko kwaskowy akcent.
Orzechy pekan dobrze jest wcześniej podprażyć na suchej patelni. Taki zabieg wydobywa ich pełnię smaku i aromatu, a cały deser zyskuje wyrazistość i przyjemną chrupkość.
Przepis: Sernik i ciasto marchewkowe w jednym
Genialne połączenie dwóch ciast, którym zachwycisz gości i ich podniebienia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 418 w każdej porcji
Składniki
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 250 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 ml oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 60 g orzechów pekan, posiekanych
Składniki na sernik śmietankowy:
- 500 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 250 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Do dekoracji:
- 40 g drobno posiekanych orzechów pekan
Sposób przygotowania
- Ciasto marchewkoweUtrzyj jajka z cukrem, wlej olej, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Wmieszaj startą marchewkę i orzechy. Przełóż do tortownicy (24 cm), piecz 40 minut w 180°C. Wystudź.
- Masa sernikowaRozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ubij śmietankę na sztywno. Serek zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj ubitą śmietankę i żelatynę. Wymieszaj delikatnie.
- Łączenie warstwNa wystudzone ciasto marchewkowe wylej masę sernikową, wyrównaj. Schładzaj minimum 4 godziny w lodówce. Przed podaniem posyp drobno posiekanymi orzechami pekan.
Co można dodać do sernika na marchewkowym spodzie?
Sernik na marchewkowym spodzie to świetna baza do kulinarnych eksperymentów. Można go wzbogacić na wiele sposobów, zależnie od tego, czy chcesz podkreślić korzenne nuty, dodać świeżości, czy stworzyć coś naprawdę zaskakującego. Oto kilka inspiracji:
- Skórka pomarańczowa lub cytrynowa – dodaje świeżości i aromatu, dobrze kontrastuje z korzennym spodem.
- Warstwa karmelu lub solonego kajmaku – nadaje głębi smaku, przełamuje słodycz i wzbogaca teksturę deseru.
- Przyprawy korzenne w masie serowej – cynamon, gałka muszkatołowa, imbir; tworzą spójną kompozycję z marchewką.
- Kawałki ananasa lub mango – dodają soczystości i lekko egzotycznego charakteru, dobrze komponują się z serem.
Czytaj też:
Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jadłem. Szybko zniknie z talerzy, gdy przełożysz je tym krememCzytaj też:
Robię ciasto marchewkowe i podaję z tym pysznym serkiem. Poznaj mój przepis na deser zdrowszy od innych