Marchewka to idealna baza do różnych wypieków. Możesz z niej upiec nie tylko tradycyjne ciasto, ale także babeczki i przygotować blaty do tortów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe w wersji tradycyjnej oraz wskazówki, w jaki sposób zrobić je bez mąki pszennej.
Pamiętaj, że sekretem pysznego ciasta marchewkowego są słodkie i świeże marchewki. Zwróć uwagę, czy warzywa nie mają stęchłego zapachu lub posmaku pleśni – takie marchewki nie nadają się do użycia. Nie kupuj również miękkich i pomarszczonych marchewek oraz marchewek, które mają na skórce brązowe lub czarne plamy. Najlepsze ciasto marchewkowe upieczesz z młodych marchewek, które są nie tylko bardzo słodkie i aromatyczne, ale także soczyste.
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Najwięcej czasu podczas przygotowania ciasta marchewkowego zajmuje ręczne tarcie marchewek. Mając gotowe warzywa, wystarczy przygotować pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Pamiętaj, że jajka dodawane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Wskazówka: robię ciasto marchewkowe, nie oddzielając żółtek od białek, ale jeżeli chcesz, żeby placek wyszedł bardziej puszysty i lżejszy, to możesz osobno ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać ją na końcu, delikatnie mieszając z masą marchewkową za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.
Smak ciasta marchewkowego podbijają przyprawy korzenne – ja dodaję cynamon i mielone goździki, ale możesz również dodać np. odrobinę kardamonu, anyżu lub gałki muszkatołowej.
Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Ciasto marchewkowe to jedno z prostszych w przygotowaniu ciast, a podane z pysznym serkiem mascarpone bije na głowę większość deserów.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Angielska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na ciasto:
- 330 g startej marchewki
- 200 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml oleju roślinnego
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Uszykowanie marchewkiMarchewkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki. Zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Pozostaw ją na 5 minut w misce – jeżeli puści bardzo dużo soku, to możesz go odlać, ale nie odciskaj startej marchwi, bo ciasto może wyjść za suche.
- Przygotowanie reszty składnikówJajka wbij do miski. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z połówki cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mąkę przesiej do miski razem z cynamonem, mielonymi goździkami, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Odmierz potrzebną ilość oleju i cukru. Migdały i orzechy podpraż na suchej patelni (opcjonalnie) i posiekaj. Możesz również rozdrobnić migdały i orzechy malakserem. Razem z migdałami i orzechami do ciasta podpraż i posiekaj te do dekoracji i odłóż na później.
- Przygotowanie masy na ciastoJajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej roślinny, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanilii) oraz suche składniki i mieszaj mikserem, stopniowo zwiększając obroty, do momentu połączenia się składników. Pod koniec ubijania dodaj sok i skórkę cytrynową. Do ciasta dodaj startą na tarce marchewkę oraz posiekane orzechy i migdały. Wmieszaj łyżką składniki w ciasto.
- PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż ciasto marchewkowe do formy i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto marchewkowe do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut lub do suchego patyczka. Jeżeli robisz ciasto marchewkowe w większej formie, skróć czas pieczenia o około 10 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie serkaW czasie pieczenia się ciasta marchewkowego przygotuj krem z serka mascarpone. Ubij serek razem ze śmietanką kremówką i ekstraktem waniliowym na gęsty, puszysty krem. Do kremu możesz dodać cukier puder do smaku.
Jak podawać ciasto marchewkowe?
Ostudzone ciasto marchewkowe pokrój na porcje i przełóż na talerzyki. Wierzch każdej porcji udekoruj kremem z mascarpone i posyp siekanymi orzechami i migdałami. Oczywiście możesz podać pokrojone ciasto bez dodatków, by każdy wedle uznania nałożył sobie krem i orzechową posypkę. Suche ciasto również jest pyszne.
Jak zrobić ciasto marchewkowe bez mąki pszennej?
Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką migdałową lub orzechową. Nie trzeba kupować gotowej mąki migdałowej lub orzechowej – wystarczy zmielić migdały oraz np. orzechy włoskie lub laskowe na pył. Przed mieleniem polecam podprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak.
Robiąc ciasto marchewkowe z mąką pszenną, dodaję do niego drobno posiekane migdały i orzechy włoskie lub laskowe. Do ciasta bez mąki pszennej nie dodaję większych kawałków migdałów i orzechów, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie. Ilość mąki migdałowej, orzechowej lub mieszanej powinna odpowiadać ilości mąki pszennej w moim przepisie.
Nie przepadasz za ciastem z samej marchewki? Dodaj do niego te owoce
Jeżeli nie przepadasz za smakiem ciasta marchewkowego lub nigdy go nie jadłeś i nie wiesz, czy ci posmakuje, to możesz zmniejszyć ilość tartej marchwi o połowę i dodać starte na tarce jabłka (delikatnie odciśnięte z nadmiaru soku). Takie ciasto ma bardziej delikatny smak i nie wymaga dodatku 200 g cukru – jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to możesz zmniejszyć ilość cukru do 100-150 g. Smak ciasta marchewkowego możesz również podbić, dodając sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową.
Czytaj też:
Ciasto francuskie z borówkami to hit lata. Szybka i prosta przekąska na słodkoCzytaj też:
Ten słodki chlebek zrobisz szybko. Sekretem przepisu jest tanie i popularne warzywo