Ciasta ucierane są proste i szybkie do zrobienia. Doskonale też komponują się z owocami. Lato jest więc wymarzoną porą na ich przyrządzanie. Dziś dodam do tego ciasta lekką, kwaskową maślankę oraz słodkie, aromatyczne owoce. To naprawdę udane połączenie, które już pokochała moja rodzina.
Jakie owoce dodać latem do ciasta ucieranego?
Do ciasta ucieranego warto dorzucić owoce, które dodają mu smaku i wilgotności. Jakie owoce najlepiej się tu sprawdzą? Wybór jest naprawdę duży – od delikatnych owoców jagodowych, np. malin, truskawek, borówek, przez nieco twardsze śliwki, nektarynki i brzoskwinie, aż po bardziej zwarte jabłka i gruszki. Większe owoce przed dodaniem należy pokroić na kawałki, np. w kostkę lub na cząstki. Układamy je na cieście lub posypujemy, a potem delikatnie wciskamy do środka.
Jak zrobić maślankowe ciasto ucierane?
Maślankowe ciasto ucierane tak naprawdę nie wymaga zbyt długiego ucierania. Dobrze jest ubić na puszystą masę jajka z cukrem. Potem dodaje się do niej pozostałe składniki i krótko miesza. Zbyt długie i dokładne mieszanie niszczy delikatną strukturę masy i może spowodować zakalec. Po przełożeniu ciasta do formy, na jego wierzchu należy ułożyć kawałki nektarynek i lekko je wcisnąć. Ciasto jest dość gęste, więc owoce nie zapadają się w nim zbyt łatwo.
Przepis: Maślankowe ciasto z nektarynkami
Szybkie, lekkie ciasto ucierane z dodatkiem owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml maślanki
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 dojrzałych nektarynek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Ucieranie ciastaJajka o temperaturze pokojowej zmiksuj, a potem dodaj cukier i cukier wanilinowy i dalej miksuj, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z maślanką i olejem. Potem dodaj mąkę przesianą z proszkiem co pieczenia i krótko wymieszaj.
- PieczenieCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię. Owoce umyj, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki. Ułóż je na cieście, delikatnie wciśnij. Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będzie rumiane. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Inna wersja maślankowego ciasta ucieranego
Jeśli chcecie uatrakcyjnić wygląd ciasta maślankowego, możecie dodać do niego trochę kakao. W tym celu podzielcie ciasto na dwie równe części i jedną wymieszajcie z 1-2 łyżkami ciemnego kakao, a drugą z 1-2 łyżkami mąki. Dzięki temu oba ciasta będą miały taką samą gęstość i zachowają mniej więcej takie kształty, w jakie je nałożycie do formy.
Czytaj też:
Robię je równie szybko, jak ucierane. To ciasto z malinami znika z lodówki nie wiadomo kiedyCzytaj też:
Latem piekę puszyste ciasto z owocami i sekretnym składnikiem, o którym mało kto wie