Desery na bazie wysokobiałkowego jogurtu to idealna propozycja nie tylko na upalne dni. W połączeniu z biszkoptami oraz soczystymi owocami sezonowymi nie obciążają organizmu i zapewniają mega orzeźwienie. Sięgamy po nie również wtedy, gdy chcemy poprawić sobie nastrój.
Jak przygotować jogurtowy deser bez pieczenia?
Jogurtowy deser bez pieczenia nieco przypomina sernik na zimno, ale jest znacznie lżejszy i bardzo delikatny w smaku. Na bazę deseru najlepiej nadaje się gęsty, kremowy i niezbyt kwaśny jogurt naturalny, jogurt grecki lub skyr. Zawartość tłuszczu i kaloryczność produktu można dopasować do indywidualnych potrzeb.
Masę jogurtową łączę z niewielką ilością miodu (najlepiej płynnego miodu lipowego, wielokwiatowego lub akacjowego), ekstraktem waniliowym oraz zagęszczam rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Jogurtową piankę przekładam do wyłożonej podłużnymi biszkoptami formy keksówki. Biszkopty układam na dnie i po bokach formy (zamiast formy keksówki możesz użyć niewielkiej tortownicy o średnicy 18-20 cm, a także przygotować małe porcje deseru w pucharkach). Na wierzch nieco stężałej masy wykładam zblendowane borówki (możesz zastąpić je dżemem jagodowym lub innymi owocami sezonowymi, np. malinami), a następnie wkładam słodką przekąskę jeszcze na chwilę do lodówki.
Wskazówka: na owocową polewę doskonale nadają się zarówno borówki amerykańskie, jak i leśne jagody. Zblendowane owoce można przed wyłożeniem na masę jogurtową podgrzać i połączyć z galaretką/żelatyną lub nieco zagęścić skrobią ziemniaczaną.
Przepis: Jogurtowy deser bez pieczenia
Delikatnie waniliowa, lekka masa jogurtowa otula biszkoptami i owocami smakuje nie tylko latem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 3 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 200 g podłużnych biszkoptów
Na masę jogurtową:
- 800 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 200 g borówek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy jogurtowejJogurt zmiksuj z miodem i ekstraktem waniliowym. Odłóż 2 łyżki masy i dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie, przestudzoną żelatynę. Miksuj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj do reszty masy i ponownie zmiksuj.
- WykonanieDno i boki formy wyłóż podłużnymi biszkoptami. Wlej masę jogurtową do formy i wyrównaj wierzch łyżką. Przykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- DekorowanieUmyte i osuszone borówki zblenduj. Wyłóż owocową polewę na stężałą masę jogurtową i wstaw deser do lodówki jeszcze na 1 godzinę. Wskazówka: jeżeli borówki są kwaśne, to możesz dodać 1-2 łyżki dżemu borówkowego lub cukier do smaku.
Jogurtowy deser bez pieczenia smakuje najlepiej, gdy jest mocno schłodzony. Tuż przed podaniem dekoruję wierzch kleksami bitej śmietany.
Opcjonalne dodatki do jogurtowego deseru bez pieczenia
Smak masy możesz wzbogacić, łącząc jogurt naturalny z np.:
- serkiem mascarpone lub serkiem ricotta,
- ubitą na sztywno śmietanką kremówką,
- ubitą na sztywno śmietanką roślinną np. kokosową,
- roztopioną białą czekoladą,
- wiórkami mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady,
- zmiksowanymi owocami,
- rozpuszczoną w 200 ml wody i wystudzoną galaretką – ubij galaretkę, żeby powstała pianka i stopniowo dodaj jogurt.
Jeżeli chcesz dodać do masy jogurtowej białą czekoladę (200 g białej czekolady na 400 g jogurtu), to pomiń dodanie miodu i żelatyny, bo czekolada po zastygnięciu ustabilizuje masę.
Czytaj też:
Nie piekę tylko schładzam. To ciasto orzeźwia, smakuje i wszystkie sąsiadki chcą znać na niego przepisCzytaj też:
Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierni