Gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, sięgam do lodówki oraz kuchennej szafki po 3 proste i tanie składniki. Po 10 minutach przygotowania i 20 minutach pieczenia podaję obłędnie pachnącą, słodką przekąskę.
Z jakiego ciasta upiec domowe rogale nadziewane dżemem?
Domowe rogale nadziewane dżemem można przygotować z różnego ciasta. Najmniej czaso- i pracochłonne są rogale z gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego). Warto sprawdzić skład ciasta, bo ten wpływa na jego smak – im mniej dodatków, tym lepiej. Jak domowe ciasto francuskie smakują te produkty gotowe, w których składzie są jedynie mąka pszenna, masło, woda i sól.
Więcej pracy i wolnego czasu wymagają rogale z ciasta kruchego i półkruchego, które powinno zostać schłodzone przed krojeniem, nadziewaniem i formowaniem rogalików oraz ciasta drożdżowego i krucho-drożdżowego. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość przed wałkowaniem – wymaga odstawienia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, jednak bywa kapryśne.
Jak zrobić rogale z ciasta francuskiego nadziewane dżemem?
Minicroissanty z dżemem są dziecinnie proste w przygotowaniu. Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkowuję (opcjonalnie), kroję w niewielkie trójkąty, dodaję nadzienie, zwijam, smaruję mlekiem (można zastąpić roztrzepanym żółtkiem lub roztopionym masłem) i wstawiam do piekarnika na około 20 minut – czas pieczenia zależy od wielkości rogalików – ciasto francuskie powinno ładnie się przyrumienić i podrosnąć. Z mojego przepisu robię 12 średniej wielkości rogali lub 24 małe rogaliki.
Przepis: Rogale nadziewane dżemem
Ciepły rogalik z chrupiącą, maślaną skórką i słodkim, owocowym nadzieniem to pyszna przekąska i genialny dodatek do kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 213 w każdej porcji
Składniki
- 550 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- mały słoik dżemu
Do posmarowania rogalików przed pieczeniem:
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- WykonanieCiasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj i pokrój w trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż 1 łyżeczkę dżemu i zwiń rogaliki.
- Przygotowanie do pieczeniaUłóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, posmaruj z wierzchu mlekiem (możesz dodatkowo posypać rogaliki pokruszonymi płatkami migdałów, cukrem kryształem, cukrem waniliowym, sezamem).
- PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu) przez około 20 minut.
Rogale nadziewane dżemem podaję, gdy ostygną. Może je lekko oprószyć cukrem pudrem. Są idealne nie tylko na przekąskę, ale także na słodkie śniadanie, przekąskę do lunchboxa oraz podwieczorek.
Pomysły na owocowe nadzienie do domowych rogalików
Na nadzienie nadaje się dowolny dżem np. truskawkowy, wiśniowy, wieloowocowy, morelowy, brzoskwiniowy. Doskonale sprawdzi się również konfitura, np. z róży, śliwek węgierek lub mirabelek, a także domowa lub sklepowa marmolada. W sezonie na świeże owoce można zastąpić przetwory np. pokrojonymi w kostkę truskawkami, całymi malinami, startymi na tarce i doprawionymi cynamonem i mielonymi goździkami jabłkami lub śliwkami, pokrojonymi w kostkę gruszkami, a także porzeczkami, jagodami lub borówkami. Soczyste owoce jagodowe można lekko oprószyć skrobią ziemniaczaną.
Czytaj też:
Proste ciasto i aromatyczne owoce. Ekspresowe babeczki jogurtowe robię nawet w środku tygodniaCzytaj też:
Ten budyniowiec bez pieczenia znika, zanim zdążysz go pokroić. Pokochasz każdy kęs