Ulubioną, słodką przekąską mojej rodziny od dawna nie są słodycze. Wszyscy o wiele bardziej cenią domowe wypieki, a w szczególności te babeczki. Trudno się temu dziwić, wszak wychodzą mięciutkie i wilgotne, a sezonowe owoce dodają im smaku. Ja też nie mam nic przeciwko temu, by je przygotowywać, bo zajmuje to nie więcej niż 15 minut.
Jak przygotować wiśnie do babeczek?
O tej porze roku do babeczek chętnie dodaję wiśnie. Te sezonowe owoce mają wyrazisty, kwaskowy smak, który doskonale przełamuje słodycz ciasta. Przed dodaniem do babeczek wiśnie myję, osuszam i dryluję. Potem osączam je z soku i lekko osuszam na papierowym ręczniku. Można je też oprószyć lekko mąką, by nie opadały na dno.
Jak zrobić mięciutkie, wilgotne babeczki?
By babeczki wyszły miękkie i wilgotne, do ciasta dodaję trochę jogurtu naturalnego i oleju. Jajka ubijam zaś z cukrem na puszystą masę, a potem łączę z pozostałymi składnikami. Składników mokrych i suchych nie należy zbyt długo mieszać, bo przez to babeczki mogą zrobić się twarde. Ciastek nie należy też zbyt długo piec, tylko do suchego patyczka, co trwa zwykle ok. 20 minut.
Przepis: Babeczki z wiśniami
Wilgotne, puszyste babeczki z dodatkiem świeżych wiśni
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 szklanka wydrylowanych świeżych wiśni
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Wiśnie opłucz, osącz, wydryluj, osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Połącz ją z olejem i jogurtem, a potem dodaj suche składniki i całość krótko wymieszaj.
- Pieczenie babeczekCiastem napełnij papilotki mniej więcej do 2/3 wysokości. Do każdej wciśnij delikatnie 3-4 wiśnie. Formę z babeczkami wstaw do piekarnika. Babeczki piecz ok. 20 minut.
Wskazówka: Po upieczeniu lekko ciepłe babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Najłatwiej zrobić to używając małego sitka.
Inne dodatki do babeczek
Jeśli nie przepadacie za wiśniami, do babeczek możecie dodać inne owoce sezonowe. Świetnie sprawdzą się np.: maliny, borówki, jagody, porzeczki, pokrojone morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka czy gruszki. Owoce sprawiają, że babeczki stają się przyjemnie wilgotne, nabierają ciekawego smaku i są mniej kaloryczne. Jednak zamiast nich do babeczek przed pieczeniem można też dodać posiekaną czekoladę czy orzechy. Też będzie smacznie, choć nieco bardziej kalorycznie.
Czytaj też:
Nie piekę tylko schładzam. To ciasto orzeźwia, smakuje i wszystkie sąsiadki chcą znać na niego przepisCzytaj też:
Posypuję owoce prostym ciastem i do piekarnika. Ten chrupiący, wilgotny deser smakuje obłędnie