Posypuję owoce prostym ciastem i do piekarnika. Ten chrupiący, wilgotny deser smakuje obłędnie

Posypuję owoce prostym ciastem i do piekarnika. Ten chrupiący, wilgotny deser smakuje obłędnie

Dodano: 
Brzoskwinie pod kruszonką
Brzoskwinie pod kruszonką Źródło: Shutterstock / irina2511
Są takie desery, na które zawsze mam ochotę. Z pewnością należą do nich owoce zapiekane pod kruszonką. To dlatego, że uwielbiam połączenie chrupiącego ciasta i wilgotnego, aromatycznego farszu. A latem ten deser aż się prosi o zrobienie.

Lato to czas, gdy świeżych owoców mamy do wyboru i koloru. Możemy sięgać po maliny, porzeczki, śliwki, gruszki czy brzoskwinie. Te ostatnie doskonale nadają się do zapiekania pod kołderką z kruchego ciasta. Zamieniają się wtedy w obłędny deser, którym nikt nie pogardzi. Ja mogłabym go jeść na okrągło, moja rodzina również.

Jak przygotować brzoskwinie do deseru?

Do zapiekania pod kruszonką czy w ogóle pieczenia najlepiej wybrać dojrzałe, ale dosyć twarde owoce. Należy je umyć i ewentualnie obrać ze skórki. By ułatwić sobie to ostatnie zadanie, skórkę owoców należy naciąć na krzyż, a potem na krótko zanurzyć we wrzątku. Po wyjęciu zanurzamy je w zimnej wodzie, a potem obieramy. Jeśli komuś nie przeszkadza skórka tych owoców, może zrezygnować z jej usuwania. Owoce wystarczy tylko przekroić na pół, usunąć pestki, a potem połówki można pokroić na mniejsze kawałki.

Jak zapiec brzoskwinie pod kruszonką?

Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką to deser prosty do przygotowania. Gdy już mamy owoce pokrojone na kawałki, wystarczy wymieszać je z cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie cynamonem. Teraz trzeba przygotować kruszonkę. Tradycyjnie robi się ją z proporcji 2:1:1, czyli 2 części mąki, 1 części masła i 1 części cukru. Składniki rozcieramy w palcach, a potem mniejsze kawałki zlepiamy w większe. Posypujemy nimi owoce i całość wstawiamy na ok. pół godziny do piekarnika.

Przepis: Brzoskwinie pod kruszonką

Kawałki świeżych brzoskwiń zapiekane pod pierzynką z kruchego ciasta

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże, dojrzałe brzoskwinie
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówBrzoskwinie umyj, sparz, obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ pokrój w dużą kostkę, wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj kawałki schłodzonego masła i rozcieraj je w palcach z pozostałymi składnikami, aż powstanie grudkowata kruszonka.
  3. Pieczenie deseruOwoce posyp kruszonką. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni, a owoce zmiękną i puszczą sok.

Jak podać brzoskwinie pod kruszonką?

Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło. Można je więc podać od razu po przygotowaniu lub, jeśli wystygną, podgrzać je wcześniej w mikrofalówce lub piekarniku. Do deseru warto podać kulkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Można go też udekorować kleksem bitej śmietany czy łyżką jogurtu naturalnego.

Czytaj też:
Ten przepis z zeszytu mojej babci robi furorę. Kruche rogaliki, które znikają w minutę
Czytaj też:
Orzeźwiający deser we włoskim stylu. Proste składniki sprawiają, że jest bardzo pożywny