Leciutki jak chmurka sernik bez pieczenia to idealny deser na co dzień oraz od święta. Dla mnie to kwintesencja letniego relaksu – deser jest prosty i szybki w przygotowaniu oraz nie wymaga żadnego wysiłku!
Z czego przygotować sernik na zimno?
Sernik na zimno można przygotować w kilku wersjach. Na masę serową doskonale sprawdzi się delikatny w smaku twaróg sernikowy w wiaderku, 3-krotnie zmielony biały ser, serek mascarpone, ser ricotta, serek śmietankowy, gęsty jogurt oraz śmietanka kremówka. Ogromną zaletą serników bez pieczenia jest możliwość dowolnego łączenia różnych produktów nabiałowych, które dzięki żelatynie (opcjonalnie białej czekoladzie lub galaretce) zamieniają się w puszystą, orzeźwiającą piankę.
Poniższy przepis uwzględnia połączenie jogurtu greckiego z serkiem ricotta, co sprawia, że deser jest lekki, bardzo puszysty, niskokaloryczny (w porównaniu do sernika ze śmietanką kremówką lub serkiem mascarpone) oraz ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z owocami.
Jak zrobić sernik na zimno na spodzie z ciasteczek?
Przygotowanie sernika na zimno na spodzie z ciasteczek jest banalnie proste. Zanim przystąpię do miksowania składników masy, robię chrupiący spód. Nadają się do tego różnego rodzaju herbatniki i ciasta pełnoziarniste. Jeżeli chcesz podbić smak i wartości odżywcze deseru, wzbogacając go o porcję błonnika, to możesz zmniejszyć ilość masła i dodać kilka daktyli – zmiksowane razem z ciasteczkami spoją okruszki, sprawiając, że powstanie wilgotna masa. Masą o konsystencji mokrego piasku wylepiam spód i wstawiam formę (średnica 26 cm) do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
Samo przygotowanie masy serowej ogranicza się jedynie do rozpuszczenia żelatyny i zmiksowania wszystkich składników. Do masy dodaję niewielką ilość zmiksowanych jagód leśnych, które świetnie komponują się ze smakiem jogurtu i serka ricotta oraz nadają masie lekko fioletowy kolor. Przekładam masę na spód i wstawiam sernik na minimum 4 godziny do lodówki.
Wskazówka: świeże jagody możesz zastąpić jagodami mrożonymi (nie musisz ich rozmrażać) lub z syropu, borówkami, a także innymi owocami np. malinami.
Przepis: Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek
Gładka, waniliowo-jagodowa masa przełamuje kruchy, maślany spód, tworząc orzeźwiający, lekko słodki deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 4 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 350 g herbatników
- 120 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 500 g zimnego jogurtu greckiego
- 250 g zimnego sera ricotta
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki jagód
- 4 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- jagody do dekoracji wierzchu deseru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiasteczka zmiksuj na pył, dodaj roztopione masło, wymieszaj i przełóż do formy. Rozłóż masę równomiernie i mocno uklep, a następnie wstaw formę do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowo-jogurtowej.
- Przygotowanie masy serowo-jogurtowejŻelatynę wymieszaj z gorącą wodą i odstaw do przestygnięcia. Jagody zblenduj na jednolitą masę lub rozgnieć widelcem (możesz też cześć owoców pozostawić w całości). W dużej misce umieść jogurt grecki, ser ricotta, przesiany przez sitko cukier puder, jagody i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj 2-3 łyżki masy do żelatyny, zmiksuj i połącz z resztą masy.
- Wykonanie i chłodzenieWyłóż masę na schłodzony spód i wyrównaj wierzch łyżką. Dodaj nieco jagód, lekko wciskając je w masę, żeby nie spadały podczas krojenia i wstaw gotowy sernik na zimno do lodówki na minimum 4 godziny.
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek podaję schłodzony. Przed podaniem można udekorować wierzch listkami mięty lub melisy.
Czytaj też:
Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humorCzytaj też:
Robię wieczorem, jem rano. Chia z owocami smakuje jak deser, ale syci na długo