Orzeźwiający deser we włoskim stylu. Proste składniki sprawiają, że jest bardzo pożywny

Orzeźwiający deser we włoskim stylu. Proste składniki sprawiają, że jest bardzo pożywny

Dodano: 
Semifreddo z malinami i pistacjami
Semifreddo z malinami i pistacjami Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
W ciepłe dni każdy szuka ochłody i orzeźwienia. Dobrze sprawdzą się zimne napoje, a także lekkie desery. Jeden z nich prezentuję dzisiaj. Przypomina nieco lody, ale robi się go nieco inaczej, dzięki czemu jest bardzo pożywny.

Lody to ulubiony deser na ciepłe dni. Ponieważ zjada się je w zamrożonej postaci, doskonale chłodzą i orzeźwiają. Na podobnej zasadzie przygotowuje się włoskie semifreddo. Jego skład, jest jednak nieco inny, dzięki czemu deser wychodzi niezwykle pożywny. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!

Co to jest semifreddo?

Semifreddo to klasyczny, włoski deser lodowy, którego nazwa oznacza dosłownie „na pół zmrożony”. W przeciwieństwie do lodów, semifreddo ma bardziej puszystą, kremową konsystencję, ponieważ nie jest mieszany podczas mrożenia. Przygotowuje się go ze śmietanki, którą należy ubić na sztywno. Można ją też połączyć z mascarpone. Poza tym do masy dodaje się żółtka ubite z cukrem, czasami też ubite na pianę białka. Ze względu na dodatek jaj deser ten jest bardzo pożywny. Po wymieszaniu całość przelewa się do formy i wstawia do zamrażarki.

Jak zrobić orzeźwiające semifreddo?

Przygotowanie semifreddo polega na połączeniu dwóch puszystych mas: bitej śmietanki i żółtek zmiksowanych z cukrem. Można też dodać całe lub zblendowane owoce, a także inne dodatki. Deser zamraża się w formie, a nie w maszynce. Należy go wyjąć z zamrażarki na kilka minut przed podaniem. Poza tym kroi się go w plastry, dzięki czemu dość szybko mięknie. Semifreddo podaje się więc na wpół zmrożone.

Przepis: Semifreddo z malinami i pistacjami

Orzeźwiający, kremowy deser z pysznymi dodatkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 3 żółtka jaj
  • 80 g cukru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g malin
  • 50 g łuskanych orzeszków pistacjowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyŻółtka ubij na parze z cukrem na puszystą, jasną masę. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę. Masę żółtkową wymieszaj z bitą śmietaną, dopraw sokiem z cytryny. Do masy domieszaj 2/3 pistacji i 2/3 malin.
  2. Mrożenie i podawanieMasę przelej do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą. Przykryj ją również folią spożywczą i wstaw na ok. 6 godzin do zamrażarki. Wyjmij na kilka minut przed podaniem, pokrój w plastry, udekoruj resztą malin i orzechów.

Inne dodatki do semifreddo

Do semifreddo najlepiej pasują owoce w postaci świeżej lub zbledowanej. Można więc sięgnąć np. po maliny, truskawki, mango, borówki. Dobrze też sprawdzą się orzechy, np.: pistacje, migdały, orzechy włoskie, a także rozdrobniona czekolada, smakowe likiery, karmel, bezy, herbatniki czy świeże zioła.

Czytaj też:
Robię zdrowe lody malinowe z 2 składników. 5 minut miksowania i do zamrażarki. Efekt zaskakuje
Czytaj też:
Moje dzieci uwielbiają te galaretkowe kanapki. Robię je na wzór przysmaku znanego w PRL-u