Cieniutkie naleśniki, puszysty krem i świeże owoce. To letnie danie robi furorę w moim domu

Cieniutkie naleśniki, puszysty krem i świeże owoce. To letnie danie robi furorę w moim domu

Dodano: 
Naleśniki z puszystym farszem
Naleśniki z puszystym farszem Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Naleśniki kochają wszyscy, zwłaszcza te na słodko. Latem, aż się prosi, by podać je ze świeżymi owocami. Wtedy zamieniają się w przekąskę nie tylko smaczną, ale też wartościową i niezwykle apetyczną.

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, a dzieci w szczególności. Kiedy pytam, na co mają ochotę, zwykle są to naleśniki. Ze słodkimi dodatkami mogą je jeść o każdej porze dnia. Dlatego staram się, by naleśniki podać tak, aby były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wartościowe.

Jak zrobić wartościowe ciasto na naleśniki?

Podstawą naleśników są oczywiście cienkie placki. Zwykle robi się je z mąki pszennej, jajek i mleka. By podnieść ich wartość odżywczą, wystarczy zamienić w nich zwykłą mąkę na inną, zdrowszą. Zamiast więc białej, pszennej mąki można sięgnąć po mąkę orkiszową albo część zwykłej mąki zastąpić np. pełnoziarnistą czy otrębami pszennymi. Dzięki temu naleśniki będą zawierały więcej błonnika i witamin z grupy B.

Jak zrobić pyszne, zdrowe naleśniki?

Gdy już mam usmażone cieniutkie placki pełne wartościowych składników, nie pozostaje nic więcej, jak je smacznie i zdrowo podać. Latem często stawiam na puszysty krem i sezonowe owoce.

Krem bazuje na bitej śmietanie i to właśnie ona dodaje mu puszystości. Łączę ją jednak z jogurtem naturalnym, dzięki czemu całość nabiera przyjemnego smaku, a masa zostaje wzbogacona w cenne składniki. Do tego świeże owoce typu maliny, jagody czy borówki i doskonałe naleśniki, niczym z restauracji gotowe!

Przepis: Naleśniki z kremem i owocami

Cieniutkie naleśniki podane z puszystym kremem jogurtowym i sezonowymi owocami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ok. 1 szklanka owoców jagodowych, np. malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników zmiksuj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie w razie potrzeby ciasto rozrzedź nieco wodą lub mlekiem. Usmaż z niego cienkie naleśniki.
  2. Podawanie naleśnikówSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, połącz delikatnie ze śmietanką. Naleśniki posmaruj kremem, złóż na cztery, posyp owocami.

Inne pomysły na zdrowe i smaczne naleśniki

Oczywiście naleśniki na słodko można też podać z innymi dodatkami. Jeśli chodzi o te wyjątkowo zdrowe, to może to być np. jogurt naturalny i płynny miód albo zmiksowane owoce. Dobrze też będzie smakować połączenie serka waniliowego i roztopionej, gorzkiej czekolady. Całość można posypać posiekanymi orzechami, np. włoskimi, laskowymi, pistacjowymi albo chrupiącą granolą.

Czytaj też:
Robię wieczorem, jem rano. Chia z owocami smakuje jak deser, ale syci na długo
Czytaj też:
Orzeźwiający deser we włoskim stylu. Proste składniki sprawiają, że jest bardzo pożywny