Smażę soczyste plastry i łączę z lodami. Ten ciepło-zimny deser to prawdziwy obłęd

Smażę soczyste plastry i łączę z lodami. Ten ciepło-zimny deser to prawdziwy obłęd

Dodano: 
Grillowany ananas z lodami
Grillowany ananas z lodami Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Grillowany ananas z lodami to deser niczym z restauracji. Gorący, słodki plaster soczystego ananasa doskonale współgra z zimnymi lodami.

Ananas z lodami to deser, który przyrządza się ze świeżych ananasów. Sekret to dodatek miodu, który podczas obróbki termicznej pięknie się karmelizuje i rumieni. Takie owoce są wprost stworzone do podania z lodami.

Jak prawidłowo pokroić ananasa?

Jeśli chcesz zrobić ten deser, najpierw kup i obierz świeżego ananasa. Podajemy garść najważniejszych porad: zarówno jak wybrać idealny owoc i potem jak go odpowiednio obrać.

Wybierając ananasa, zwróć uwagę na kilka kluczowych cech. Dojrzały owoc powinien mieć intensywny, słodki zapach wyczuwalny przy nasadzie. Skórka powinna być złocistożółta – im bardziej żółta, tym bardziej dojrzały ananas. Zielone liście w koronie powinny być świeże i jędrne; jeśli łatwo się wyrywają, to znak, że owoc jest gotowy do spożycia. Unikaj ananasów z miękkimi plamami, ciemnymi przebarwieniami lub fermentującym zapachem.

Aby obrać ananasa, najpierw odetnij koronę i podstawę tak, by owoc stabilnie stał na desce. Następnie zetnij skórkę pionowymi ruchami, prowadząc nóż od góry do dołu, możliwie cienko, by nie tracić zbyt wiele miąższu. Po obraniu usuń oczka – można to zrobić ukośnymi nacięciami wzdłuż linii, w których się układają. Ananasa można następnie przekroić na ćwiartki, usunąć twardy rdzeń i pokroić miąższ w kostkę, plasterki lub słupki – w zależności od przeznaczenia. Świeży, prawidłowo obrany ananas jest soczysty, słodki i gotowy do jedzenia lub dalszego przetwarzania.

Jak zrobić ananasa z lodami?

Do naszego deseru należy usmażyć ananasa na maśle – najlepiej zrobić to na patelni grillowej, aby uzyskać charakterystyczny wzór na plastrach, co sprawi, że deser będzie bardzo efektowny. Najpierw jednak trzeba plastry owoców posmarować mieszanką miodu i soku z cytryny. Jeśli na patelni puszczą sok, trzymaj je, aż nadmiar płynu odparuje, a owoce zaczną się rumienić.

Przepis: Grillowany ananas z lodami

Pomysł na lodowy deser z owocami na ciepło.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry świeżego ananasa
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych, prażonych orzechów
  • 4 gałki lodów waniliowych

Sposób przygotowania

  1. Grillowanie ananasówMiód wymieszaj z sokiem z cytryny i mieszanką posmaruj plastry ananasa. Na patelni (zwykłej lub grillowej) rozgrzej masło i kładź plastry ananasa. Smaż z obu stron, aż się zrumienią.
  2. Robienie deseruNa porcje gorącego ananasa kładź lody. Posyp deser orzeszkami i serwuj od razu.

Do ananasa świetnie będą pasowały także lody śmietankowe oraz cytrusowe sorbety.

Czytaj też:
Orzeźwiający deser we włoskim stylu. Proste składniki sprawiają, że jest bardzo pożywny
Czytaj też:
Na ciasto czekoladowe kładę świeże wiśnie. To proste brownie zachwyca smakiem