Domowe lody malinowe z serka wiejskiego to hit nie tylko na upały. Prosty skład, wysoka zawartość białka i wapnia oraz naturalna słodycz bogatych w witaminy, minerały i antyoksydanty owoców sprawiają, że można sięgać po ten deser bez obaw o „skutki uboczne” w postaci boczków.
Jak smakują lody z serka wiejskiego cottage cheese?
Lody z serka wiejskiego mają bardzo przyjemny, delikatny smak i kremową konsystencję. Wbrew pozorom, nie smakują białym serem. Serek cottage cheese ma lekko słodkawy smak, bez charakterystycznej kwaskowości twarogu. Zmiksowany razem z zalewą oraz soczystymi, dojrzałymi malinami zachwyca lekkością oraz naturalnym smakiem dojrzewających w słońcu owoców.
Wskazówka: bardzo łatwo i szybko można zmienić smak domowych lodów malinowych, dopasowując go do własnych preferencji pod względem m.in. stopnia słodkości, dodając cukier, miód, syrop klonowy czy inne słodzidło. Zamiast malin można wykorzystać też inne owoce sezonowe.
Jak zrobić domowe lody malinowe?
Tylko schłodzony serek cottage cheese i soczyste maliny – 2 składniki wystarczą, żeby wyczarować orzeźwiający, zdrowy deser. Przygotowanie lodów do mrożenia zajmuje zaledwie 5 minut. Po zmiksowaniu składników przekładam kremową masę do odpornego na działanie niskiej temperatury pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po 30-40 minutach mrożenia miksuję gęstniejące lody i ponownie wstawiam do zamrażalnika. Łącznie po 3 godzinach mrożenia deser jest gotowy do podawania.
Wskazówka: możesz zrezygnować z miksowania lodów po krótkim mrożeniu, ale wówczas w masie mogą pojawić się kryształki lodu. Jeżeli lubisz bardzo kremowe, aksamitne lody, to polecam zmiksować je w czasie mrożenia 2-3 razy.
Przepis: Lody malinowe z serka wiejskiego
Domowe lody malinowe rozpływają się w ustach. Nadają się zarówno do podawania w miseczkach, pucharkach, jak i wafelkach. Świetnie sprawdzą się również jako baza domowych koktajli.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 3 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 138 w każdej porcji
Składniki
- Składniki
- 450 g serka wiejskiego
- 350 g świeżych malin
Sposób przygotowania
- BlendowanieSerek wiejski oraz umyte i osuszone maliny (możesz również użyć malin mrożonych, których nie trzeba rozmrażać przed miksowaniem) umieść w pojemniku blendera ręcznego lub kielichowego. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- MrożeniePrzełóż masę do szklanego lub plastikowego pudełka z pokrywką i wstaw do zamrażalnika. Po 30-40 minutach zmiksuj lub wymieszaj masę.
Domowe lody owocowe podaję udekorowane malinami i gałązkami mięty. Długo mrożone lody wyjmij z zamrażalnika na 5 minut przed podawaniem, żeby nieco zmiękły, co ułatwi nakładanie.
Czytaj też:
Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe latoCzytaj też:
Moje dzieci uwielbiają te galaretkowe kanapki. Robię je na wzór przysmaku znanego w PRL-u