Robię ten lekki sernik na zimno, gdy chcę efektu wow. Tylko 20 minut pracy i trafia do lodówki

Robię ten lekki sernik na zimno, gdy chcę efektu wow. Tylko 20 minut pracy i trafia do lodówki

Dodano: 
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / Christian Schwier
Serniki na zimno to desery idealne nie tylko na lato. Dziś polecam orzeźwiający i prosty w wykonaniu sernik z brzoskwiniami. Zachwyca bogatym smakiem, konsystencją puszystej chmurki i efektownym wyglądem.

Sernik bez pieczenia to deser, który gości na naszym stole w wielu różnych odsłonach. Tym razem zapraszam po przepis na kremowy i orzeźwiający deser z dodatkiem słodkich brzoskwiń w lekkim syropie.

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

Sernik na zimno z brzoskwiniami przygotowuję do chłodzenia w 20 minut. Ten przepis nie uwzględnia spodu z herbatników. Dno i boki formy wykładam podłużnymi biszkoptami, które stanowią dodatkową dekorację deseru (miej w zanadrzu więcej biszkoptów, niż jest w przepisie, bo ciastka różnych producentów różnią się wymiarami). Masę serową przygotowuję z serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Dodanie białej czekolady sprawia, że masa staje się stabilna i leciutka jak chmurka, a także nie wymaga dodawania żelatyny oraz cukru.

Do masy możesz również dodać 3-4 łyżki zalewy z owoców, dzięki której zyska wyjątkowy aromat. Inne dodatki do masy na sernik to np. skórka otarta z cytryny lub pomarańczy i pokrojone w małą kostkę brzoskwinie (starannie osuszone). Składniki masy serowej powinny być schłodzone. Brzoskwinie kroję w cienkie plasterki i układam na spodzie z biszkoptów oraz na wierzchu deseru. Możesz również przerobić je na purée, dodać galaretkę lub żelatynę (1 galaretka brzoskwiniowa na 500 ml purée lub 2-3 łyżeczki żelatyny dodane do gorących owoców).

Zamiast serka mascarpone oraz śmietanki kremówki możesz użyć twarogu sernikowego w wiaderku i gęstego jogurtu naturalnego. Dzięki dodaniu białej czekolady taka masa będzie stabilna i leciutka.

Choć przygotowanie sernika trwa krótką chwilę, to trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo deser musi trafić do lodówki na minimum 4 godziny. Z poniższych proporcji składników przygotujesz ciasto w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Przepis: Sernik na zimno z brzoskwiniami

Deser zachwyca kremową delikatnością mascarpone i śmietanki oraz orzeźwiającą owocową nutą brzoskwiń.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
451 w każdej porcji

Składniki

Do wyłożenia spodu i boków formy:

  • 220 g podłużnych biszkoptów

Na masę serową:

  • 400 g zimnego serka mascarpone
  • 400 g zimnej śmietanki kremówki
  • 250 g roztopionej białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwini w lekkim syropie

Sposób przygotowania

  1. Wykładanie spodu i boków formy biszkoptamiWyłóż tortownicę folią spożywczą. Po bokach formy ułóż przekrojone na pół biszkopty, a dno wyłóż całymi ciastkami. W międzyczasie odsącz brzoskwinie z syropu, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w plasterki.
  2. Przygotowanie masy serowejŚmietankę ubij na sztywno. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując. Do gęstej, puszystej i mocno napowietrzonej masy stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą.
  3. WykonanieNa spodzie z biszkoptów ułóż plasterki owoców (opcjonalnie). Wyłóż masę serową i udekoruj wierzch deseru brzoskwiniami.
  4. ChłodzeniePrzykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Sernik na zimno z brzoskwiniami podaję schłodzony.

Czytaj też:
Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe lato
Czytaj też:
Moje dzieci błagają o ten deser! Domowe lody Snickers bez maszynki, gotowe w 4 godziny