Sernik bez pieczenia to deser, który gości na naszym stole w wielu różnych odsłonach. Tym razem zapraszam po przepis na kremowy i orzeźwiający deser z dodatkiem słodkich brzoskwiń w lekkim syropie.
Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?
Sernik na zimno z brzoskwiniami przygotowuję do chłodzenia w 20 minut. Ten przepis nie uwzględnia spodu z herbatników. Dno i boki formy wykładam podłużnymi biszkoptami, które stanowią dodatkową dekorację deseru (miej w zanadrzu więcej biszkoptów, niż jest w przepisie, bo ciastka różnych producentów różnią się wymiarami). Masę serową przygotowuję z serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Dodanie białej czekolady sprawia, że masa staje się stabilna i leciutka jak chmurka, a także nie wymaga dodawania żelatyny oraz cukru.
Do masy możesz również dodać 3-4 łyżki zalewy z owoców, dzięki której zyska wyjątkowy aromat. Inne dodatki do masy na sernik to np. skórka otarta z cytryny lub pomarańczy i pokrojone w małą kostkę brzoskwinie (starannie osuszone). Składniki masy serowej powinny być schłodzone. Brzoskwinie kroję w cienkie plasterki i układam na spodzie z biszkoptów oraz na wierzchu deseru. Możesz również przerobić je na purée, dodać galaretkę lub żelatynę (1 galaretka brzoskwiniowa na 500 ml purée lub 2-3 łyżeczki żelatyny dodane do gorących owoców).
Zamiast serka mascarpone oraz śmietanki kremówki możesz użyć twarogu sernikowego w wiaderku i gęstego jogurtu naturalnego. Dzięki dodaniu białej czekolady taka masa będzie stabilna i leciutka.
Choć przygotowanie sernika trwa krótką chwilę, to trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo deser musi trafić do lodówki na minimum 4 godziny. Z poniższych proporcji składników przygotujesz ciasto w tortownicy o średnicy 22-24 cm.
Przepis: Sernik na zimno z brzoskwiniami
Deser zachwyca kremową delikatnością mascarpone i śmietanki oraz orzeźwiającą owocową nutą brzoskwiń.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 451 w każdej porcji
Składniki
Do wyłożenia spodu i boków formy:
- 220 g podłużnych biszkoptów
Na masę serową:
- 400 g zimnego serka mascarpone
- 400 g zimnej śmietanki kremówki
- 250 g roztopionej białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwini w lekkim syropie
Sposób przygotowania
- Wykładanie spodu i boków formy biszkoptamiWyłóż tortownicę folią spożywczą. Po bokach formy ułóż przekrojone na pół biszkopty, a dno wyłóż całymi ciastkami. W międzyczasie odsącz brzoskwinie z syropu, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w plasterki.
- Przygotowanie masy serowejŚmietankę ubij na sztywno. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując. Do gęstej, puszystej i mocno napowietrzonej masy stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą.
- WykonanieNa spodzie z biszkoptów ułóż plasterki owoców (opcjonalnie). Wyłóż masę serową i udekoruj wierzch deseru brzoskwiniami.
- ChłodzeniePrzykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Sernik na zimno z brzoskwiniami podaję schłodzony.
Czytaj też:
Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe latoCzytaj też:
Moje dzieci błagają o ten deser! Domowe lody Snickers bez maszynki, gotowe w 4 godziny