Moje dzieci błagają o ten deser! Domowe lody Snickers bez maszynki, gotowe w 4 godziny

Moje dzieci błagają o ten deser! Domowe lody Snickers bez maszynki, gotowe w 4 godziny

Dodano: 
Domowe lody snickers
Domowe lody snickers Źródło: Shutterstock / Asya Nurullina
Uwielbiasz Snickersa? Teraz możesz cieszyć się jego smakiem w postaci obłędnych, domowych lodów! Połączenie waniliowej bazy i batoników zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Moje dzieci ciągle proszą o domowe lody Snickers. I wcale im się nie dziwię. Ten deser z łatwością przygotujesz bez specjalnej maszynki do lodów oraz długiego ubijania i mrożenia.

Jak zrobić domowe lody Snickers?

Domowe lody to idealny deser na upalne dni. Kremowa, lekka jak piórko baza i mrożone batoniki Snickers smakują fenomenalnie. Kiedy spróbujesz tych lodów, na zawsze zapomnisz o sklepowych odpowiednikach! Przygotowanie lodowego deseru jest niezwykle proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Kluczem do sukcesu jest przepyszna baza ze śmietanki kremówki i słodzonego mleka skondensowanego. Do smaku dodaję ekstrakt waniliowy.

Zimne składniki lodów krótko miksuję na niskich obrotach i wstawiam do lodówki na 20 minut, a następnie ubijam schłodzonymi trzepaczkami miksera. Ubijanie trwa 4 minuty. Tak przygotowane lody przekładam do formy, dekoruję pokrojonymi na małe kawałki batonikami i wstawiam do zamrażalnika. Deser ma odpowiednią konsystencję po 4 godzinach chłodzenia (temperatura -15 stopni Celsjusza). Jeżeli lubisz twarde lody, to pozostaw deser w zamrażalniku na 6 godzin.

Lody Snickers z poniższego przepisu to ekspresowa wersja deseru. Jeżeli masz więcej czasu, to polecam zastąpić gotowe batoniki domowym odpowiednikiem z roztopionej czekolady, prażonych orzeszków ziemnych, masła orzechowego i karmelu.

Przepis: Domowe lody Snickers

Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów – połączenie kremowej rozkoszy, słodkiej nostalgii i chrupiącej niespodzianki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
4 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
463 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 300 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 4 batoniki Snickers

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bazyZimną śmietankę kremówkę 36% oraz zimne mleko skondensowane przełóż do szklanej lub metalowej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj rózgą kuchenną lub miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  2. ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut. Schłodź również trzepaczki miksera. W międzyczasie pokrój batoniki Snickers na małe kawałki (polecam wcześniej je schłodzić).
  3. UbijanieUbijaj bazę lodów przez 4 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Masa powinna być gęsta i puszysta.
  4. WykonaniePrzełóż masę ze śmietanki i mleka skondensowanego do formy keksówki i udekoruj wierzch pokrojonymi batonikami.
  5. MrożeniePrzykryj formę i wstaw do zamrażalnika na 4 godziny.

Domowe lody podaję pokrojone w grube plastry lub nakładam do wafelków bądź pucharków za pomocą gałkownicy.

Domowe lody na chrupiącym spodzie

Masę na domowe lody możesz wyłożyć na spód z wafla, herbatników lub roztopionej czekolady z dodatkiem posiekanych orzechów ziemnych (orzechy polecam uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku i lekko oprószyć solą). Spód z czekolady wymaga wcześniejszego schłodzenia – roztopioną czekoladę wlej do formy, rozprowadź, posyp orzechami i wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie wyłóż masę na lody i ponownie wstaw do zamrażalnika.

Czytaj też:
20 minut w kuchni i proste składniki. To wystarczy, by zrobić chrupiący deser lepszy niż Bounty
Czytaj też:
Do kawy dolej popularny napój gazowany. Ta mieszanka stawia na nogi od pierwszego łyka