Moje dzieci ciągle proszą o domowe lody Snickers. I wcale im się nie dziwię. Ten deser z łatwością przygotujesz bez specjalnej maszynki do lodów oraz długiego ubijania i mrożenia.
Jak zrobić domowe lody Snickers?
Domowe lody to idealny deser na upalne dni. Kremowa, lekka jak piórko baza i mrożone batoniki Snickers smakują fenomenalnie. Kiedy spróbujesz tych lodów, na zawsze zapomnisz o sklepowych odpowiednikach! Przygotowanie lodowego deseru jest niezwykle proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Kluczem do sukcesu jest przepyszna baza ze śmietanki kremówki i słodzonego mleka skondensowanego. Do smaku dodaję ekstrakt waniliowy.
Zimne składniki lodów krótko miksuję na niskich obrotach i wstawiam do lodówki na 20 minut, a następnie ubijam schłodzonymi trzepaczkami miksera. Ubijanie trwa 4 minuty. Tak przygotowane lody przekładam do formy, dekoruję pokrojonymi na małe kawałki batonikami i wstawiam do zamrażalnika. Deser ma odpowiednią konsystencję po 4 godzinach chłodzenia (temperatura -15 stopni Celsjusza). Jeżeli lubisz twarde lody, to pozostaw deser w zamrażalniku na 6 godzin.
Lody Snickers z poniższego przepisu to ekspresowa wersja deseru. Jeżeli masz więcej czasu, to polecam zastąpić gotowe batoniki domowym odpowiednikiem z roztopionej czekolady, prażonych orzeszków ziemnych, masła orzechowego i karmelu.
Przepis: Domowe lody Snickers
Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów – połączenie kremowej rozkoszy, słodkiej nostalgii i chrupiącej niespodzianki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 4 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 463 w każdej porcji
Składniki
- 500 g śmietanki kremówki 36%
- 300 g słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 4 batoniki Snickers
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bazyZimną śmietankę kremówkę 36% oraz zimne mleko skondensowane przełóż do szklanej lub metalowej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj rózgą kuchenną lub miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut. Schłodź również trzepaczki miksera. W międzyczasie pokrój batoniki Snickers na małe kawałki (polecam wcześniej je schłodzić).
- UbijanieUbijaj bazę lodów przez 4 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Masa powinna być gęsta i puszysta.
- WykonaniePrzełóż masę ze śmietanki i mleka skondensowanego do formy keksówki i udekoruj wierzch pokrojonymi batonikami.
- MrożeniePrzykryj formę i wstaw do zamrażalnika na 4 godziny.
Domowe lody podaję pokrojone w grube plastry lub nakładam do wafelków bądź pucharków za pomocą gałkownicy.
Domowe lody na chrupiącym spodzie
Masę na domowe lody możesz wyłożyć na spód z wafla, herbatników lub roztopionej czekolady z dodatkiem posiekanych orzechów ziemnych (orzechy polecam uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku i lekko oprószyć solą). Spód z czekolady wymaga wcześniejszego schłodzenia – roztopioną czekoladę wlej do formy, rozprowadź, posyp orzechami i wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie wyłóż masę na lody i ponownie wstaw do zamrażalnika.
Czytaj też:
20 minut w kuchni i proste składniki. To wystarczy, by zrobić chrupiący deser lepszy niż BountyCzytaj też:
Do kawy dolej popularny napój gazowany. Ta mieszanka stawia na nogi od pierwszego łyka