To wilgotne ciasto robię w 10 minut bez miksera. Zawsze wychodzi, niezależnie od owoców

To wilgotne ciasto robię w 10 minut bez miksera. Zawsze wychodzi, niezależnie od owoców

Dodano: 
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami Źródło: Shutterstock / OlegD
Szybkie ciasto z czereśniami jest przepyszne. Przygotowuję je z prostych, tanich składników w zaledwie kilka minut, a wszyscy się zajadają!

Ciasto z czereśniami lub innymi owocami sezonowymi to idealny pomysł na codzienny i odświętny deser oraz słodką przekąskę do kawy i herbaty. Obłędnie wilgotne, mocno waniliowe, puszyste ciasto i soczyste czereśnie zapewniają wyjątkowe doznania smakowe i zawsze poprawia nam humor.

Z czego zrobić puszyste i wilgotne ciasto bez miksera oraz wagi?

Najprostsza i najmniej wymagająca czasu oraz uwagi wersja ciasta z owocami to tzw. ciasto kubeczkowe. Opakowanie jogurtu naturalnego służy jako miarka podczas dodawania innych składników (używam jogurtu o wadze 190 g, ale może być też inny – proporcje liczby kubeczków pozostają niezmienne). To ciasto nie wymaga osobnego miksowania żółtek i piany z białek oraz długiego mieszania. Im krócej trwa proces łączenia składników ciasta, tym lepiej – ze składników powinna powstać w miarę jednolita masa (w cieście mogą być widoczne małe grudki, które znikną w czasie pieczenia).

Ciasto można wymieszać łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną. Składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Jak zrobić szybkie ciasto z czereśniami – krok po kroku

Do szybkiego ciasta najlepszy jest niezbyt gęsty, kremowy i delikatny w smaku jogurt naturalny. Ten składnik świetnie spulchnia ciasto, sprawiając, że wychodzi lekkie jak obłoczek. Jogurt łączę z jajkami, roztopionym masłem klarowanym, cukrem (można zmniejszyć ilość cukru o połowę) oraz wanilią i dodaję suche składniki (mąkę warto przesiać razem z proszkiem do pieczenia). Następnie wystarczy krótka chwila mieszania i można przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 24 cm) oraz dodać owoce.

Wskazówka: czereśnie przed dodaniem do ciasta trzeba pozbawić pestek oraz osuszyć z nadmiaru soku na papierowym ręczniku. Choć czasami kusi, żeby dodać więcej owoców, to nie należy przesadzać z ich ilością – czereśnie są dość ciężkie, więc ich nadmiar może sprawić, że wyjdzie zakalec.

Przepis: Szybkie ciasto z czereśniami

To idealny wybór na letni deser lub dodatek do popołudniowej kawy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
449 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kubek jogurtu naturalnego (190 g)
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 2 kubki cukru
  • 1 kubek roztopionego masła klarowanego
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 200 g pozbawionych pestek czereśni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaJajka wbij do dużej miski. Dodaj jogurt, masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia się składników.
  2. WykonanieWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ułóż na wierzchu czereśnie.
  3. PieczeniePiecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-50 minut (do suchego patyczka).

Ciasto podaję po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.

Czytaj też:
Puszyste bułeczki z kruszonką każdemu poprawiają humor. Przepis jest prosty
Czytaj też:
Wolę tę babkę od sernika. Zrób raz i zakochasz się w tym wilgotnym cieście