Ciasto z czereśniami lub innymi owocami sezonowymi to idealny pomysł na codzienny i odświętny deser oraz słodką przekąskę do kawy i herbaty. Obłędnie wilgotne, mocno waniliowe, puszyste ciasto i soczyste czereśnie zapewniają wyjątkowe doznania smakowe i zawsze poprawia nam humor.
Z czego zrobić puszyste i wilgotne ciasto bez miksera oraz wagi?
Najprostsza i najmniej wymagająca czasu oraz uwagi wersja ciasta z owocami to tzw. ciasto kubeczkowe. Opakowanie jogurtu naturalnego służy jako miarka podczas dodawania innych składników (używam jogurtu o wadze 190 g, ale może być też inny – proporcje liczby kubeczków pozostają niezmienne). To ciasto nie wymaga osobnego miksowania żółtek i piany z białek oraz długiego mieszania. Im krócej trwa proces łączenia składników ciasta, tym lepiej – ze składników powinna powstać w miarę jednolita masa (w cieście mogą być widoczne małe grudki, które znikną w czasie pieczenia).
Ciasto można wymieszać łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną. Składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Jak zrobić szybkie ciasto z czereśniami – krok po kroku
Do szybkiego ciasta najlepszy jest niezbyt gęsty, kremowy i delikatny w smaku jogurt naturalny. Ten składnik świetnie spulchnia ciasto, sprawiając, że wychodzi lekkie jak obłoczek. Jogurt łączę z jajkami, roztopionym masłem klarowanym, cukrem (można zmniejszyć ilość cukru o połowę) oraz wanilią i dodaję suche składniki (mąkę warto przesiać razem z proszkiem do pieczenia). Następnie wystarczy krótka chwila mieszania i można przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 24 cm) oraz dodać owoce.
Wskazówka: czereśnie przed dodaniem do ciasta trzeba pozbawić pestek oraz osuszyć z nadmiaru soku na papierowym ręczniku. Choć czasami kusi, żeby dodać więcej owoców, to nie należy przesadzać z ich ilością – czereśnie są dość ciężkie, więc ich nadmiar może sprawić, że wyjdzie zakalec.
Przepis: Szybkie ciasto z czereśniami
To idealny wybór na letni deser lub dodatek do popołudniowej kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 449 w każdej porcji
Składniki
- 1 kubek jogurtu naturalnego (190 g)
- 3 kubki mąki pszennej
- 2 kubki cukru
- 1 kubek roztopionego masła klarowanego
- 2 średnie jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 200 g pozbawionych pestek czereśni
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJajka wbij do dużej miski. Dodaj jogurt, masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia się składników.
- WykonanieWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ułóż na wierzchu czereśnie.
- PieczeniePiecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto podaję po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.
Czytaj też:
Puszyste bułeczki z kruszonką każdemu poprawiają humor. Przepis jest prostyCzytaj też:
Wolę tę babkę od sernika. Zrób raz i zakochasz się w tym wilgotnym cieście