Japońskie naleśniki to bez wątpienia kulinarny hit ostatnich lat. Cieszą się równie dużą popularnością jak japoński sernik o konsystencji pianki. To danie nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem i wyglądem.
Co sprawia, że japońskie naleśniki są wysokie i puszyste?
Ciasto na japońskie naleśniki przygotowywane jest z ubijanych osobno żółtek i białek. Zawiera niewiele mleka, stabilizujący masę tłuszcz (w oryginalnym przepisie jest to olej, ale ja używam klarowanego masła), a także proszek do pieczenia, który sprawia, że ciasto podczas smażenia pięknie wyrasta.
Jak zrobić puszyste japońskie naleśniki?
Przygotowanie japońskich naleśników jest proste i szybkie. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto powstaje z masy z żółtek, mleka, tłuszczu, cukru i wanilii (opcjonalnie skórki otartej z cytryny), mąki pszennej oraz ubitej na sztywno z cukrem i solą piany z białek. Masy łączę, mieszając silikonową szpatułką. Bardzo ważne jest, żeby pianę wmieszać w masę z żółtkami i mąką bardzo delikatnie, bo intensywne ubijanie sprawi, że placki nie wyrosną podczas smażenia.
Istotną kwestią podczas przygotowywania japońskich naleśników jest spulchnienie mąki. Zanim dodam mąkę do ciasta, przesiewam ją przez bardzo drobne sitko dwa razy (poświęcenie krótkiej chwili na dwukrotne przesianie mąki sprawia, że naleśniki wychodzą wyjątkowo puszyste i bardzo wysokie).
Japońskie naleśniki smażę na delikatnie natłuszczonej patelni z nieprzywierającą powłoką (polecam posmarować patelnię olejem lub klarowanym masłem, korzystając z namoczonego w tłuszczu papierowego ręcznika). Moc palnika powinna być mała. Po nałożeniu porcji ciasta i lekkim podsmażeniu placków przykrywam patelnię pokrywką i czekam, aż ciasto przestanie się podnosić, a następnie przekładam placki na drugą stronę i jeszcze chwilę dosmażam.
Przepis: Japońskie naleśniki
Obłędnie puszyste placki rozpływają się w ustach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 273 w każdej porcji
Składniki
- 4 żółtka
- 6 białek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaŻółtka, 1 łyżkę cukru, mleko, masło, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy umieść w misce. Wymieszaj, dodaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Białka ubij na sztywno z 5 łyżkami cukru oraz szczyptą soli. Dodaj pianę do masy z żółtkami i delikatnie wmieszaj ją szpatułką.
- SmażenieRozgrzaną patelnię posmaruj klarowanym masłem. Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, na złoty kolor.
Japońskie naleśniki podaję m.in. polane miodem lub syropem klonowym. Doskonale smakują również z dodatkiem sosu czekoladowego, sosu owocowego, serka wiejskiego, świeżych owoców oraz bitej śmietany.
Czytaj też:
Każdy prosi o ten przepis na naleśniki. Ciasto jest elastyczne i nie przywiera do patelniCzytaj też:
Do jogurtowych placuszków dołóż szklankę jagód. Wychodzą puszyste, słodkie i pełne owoców