Te placuszki z jagodami można jeść przez cały dzień: mogą być słodkim śniadaniem, obiadem, kolacją, deserem czy po prostu słodką przekąską między posiłkami. To proste placki na jogurcie, które przygotujesz ekspresowo zawsze, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego.
Jak zrobić placuszki z jagodami?
Bazą placuszków z jagodami jest ciasto na proste placuszki jogurtowe. Warto zapisać ten przepis, bo możesz z niego usmażyć zwykłe, puszyste i smaczne placki. Możesz też zamienić jagody na inne owoce lub dodatki (np. borówki, porzeczki, kawałki truskawek czy kawałki czekolady).
Przygotowanie ciasta należy zacząć od zmiksowania jaj z cukrem. Ten prosty zabieg sprawia, że gotowe placki będą delikatne i jeszcze bardziej puszyste. Same jagody lądują w cieście na koniec i należy uważać, aby nie przesadzić z ich ilością: jagody będą podczas smażenia lekko puszczać sok i chodzi o to, aby nie było go zbyt dużo.
Rada: po sezonie do placków można dodawać również mrożone jagody.
Przepis: Placuszki z jagodami
Proste placki jogurtowe z jagodami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 1,5 łyżki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta na plackiJajka zmiksuj z cukrem na puszysty, jasny kogel-mogel. Dodaj jogurt, wymieszaj, dodaj mąkę z proszkiem, a na koniec delikatnie wmieszaj jagody.
- Smażenie placuszkówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kładź porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto.
Jak podawać placuszki z jagodami?
Gotowe placuszki jogurtowe z jagodami można zajadać nawet bez żadnych dodatków albo oprószyć je delikatnie cukrem pudrem. Są pyszne podane z kleksem gęstego jogurtu albo śmietany. Można je też serwować z polewą czekoladową albo waniliową.
Zawsze świetnym dodatkiem do tego typu placuszków będą świeże owoce: jagody, borówki, maliny czy truskawki. Można je też delikatnie polać płynnym miodem albo syropem klonowym.
Placuszki można jeść na zimno i na ciepło. Łatwo można je też spakować i zabrać jako słodką przekąskę do pracy czy na wycieczkę.
Czytaj też:
Te pierogi są wypełnione jagodami po brzegi. Przepis na ciasto jest bardzo prostyCzytaj też:
Znasz lepszy przepis na sezonowe ciasto? To robię błyskawicznie i wychodzi za każdym razem