Do jogurtowych placuszków dołóż szklankę jagód. Wychodzą puszyste, słodkie i pełne owoców

Do jogurtowych placuszków dołóż szklankę jagód. Wychodzą puszyste, słodkie i pełne owoców

Dodano: 
Placuszki z jagodami
Placuszki z jagodami Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
To nie są zwykłe placuszki jogurtowe, bo o ich wyjątkowym smaku i wyglądzie decyduje jeden sezonowy dodatek: leśne jagody. Przepis jest dziecinnie łatwy.

Te placuszki z jagodami można jeść przez cały dzień: mogą być słodkim śniadaniem, obiadem, kolacją, deserem czy po prostu słodką przekąską między posiłkami. To proste placki na jogurcie, które przygotujesz ekspresowo zawsze, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego.

Jak zrobić placuszki z jagodami?

Bazą placuszków z jagodami jest ciasto na proste placuszki jogurtowe. Warto zapisać ten przepis, bo możesz z niego usmażyć zwykłe, puszyste i smaczne placki. Możesz też zamienić jagody na inne owoce lub dodatki (np. borówki, porzeczki, kawałki truskawek czy kawałki czekolady).

Przygotowanie ciasta należy zacząć od zmiksowania jaj z cukrem. Ten prosty zabieg sprawia, że gotowe placki będą delikatne i jeszcze bardziej puszyste. Same jagody lądują w cieście na koniec i należy uważać, aby nie przesadzić z ich ilością: jagody będą podczas smażenia lekko puszczać sok i chodzi o to, aby nie było go zbyt dużo.

Rada: po sezonie do placków można dodawać również mrożone jagody.

Przepis: Placuszki z jagodami

Proste placki jogurtowe z jagodami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na plackiJajka zmiksuj z cukrem na puszysty, jasny kogel-mogel. Dodaj jogurt, wymieszaj, dodaj mąkę z proszkiem, a na koniec delikatnie wmieszaj jagody.
  2. Smażenie placuszkówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kładź porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto.

Jak podawać placuszki z jagodami?

Gotowe placuszki jogurtowe z jagodami można zajadać nawet bez żadnych dodatków albo oprószyć je delikatnie cukrem pudrem. Są pyszne podane z kleksem gęstego jogurtu albo śmietany. Można je też serwować z polewą czekoladową albo waniliową.

Zawsze świetnym dodatkiem do tego typu placuszków będą świeże owoce: jagody, borówki, maliny czy truskawki. Można je też delikatnie polać płynnym miodem albo syropem klonowym.

Placuszki można jeść na zimno i na ciepło. Łatwo można je też spakować i zabrać jako słodką przekąskę do pracy czy na wycieczkę.

Czytaj też:
Te pierogi są wypełnione jagodami po brzegi. Przepis na ciasto jest bardzo prosty
Czytaj też:
Znasz lepszy przepis na sezonowe ciasto? To robię błyskawicznie i wychodzi za każdym razem